Gemeente Brummen


Snoeien om veiligheidsredenen

(Oorspronkelijke publicatie datum: 12-06-2009)

In Brummen staat aan de Arnhemsestraat ter hoogte van landgoed De Rees een beukenboom met een zogenaamde plakoksel. Deze zwakke plek is de basis van de twee toppen van de boom. Door een windvlaag is op de zwakke plek een scheur ontstaan, waardoor de over de weg hangende top een gevaar vormt voor het verkeer. Aanstaande maandag zal een deel van de kroon noodgedwongen ingenomen.

De beuk staat bij de picknicktafel en de blikvanger, niet ver van het de gemeentelijke afvalstraat. In zijn jonge jaren is deze zwakke plek (een zogeheten plakoksel) al ontstaan. Door de groei van de twee toppen is de druk op die zwakke plek met de jaren toegenomen. Deze krachten zijn de boom nu teveel geworden. Bij een van de laatste regenbuien met veel wind (terwijl de boom vol in het blad staat) is de plakoksel behoorlijke ingescheurd. Hierdoor dreigt de halve kroon uit te breken en op de weg te vallen. Maandag zal een deel van de kroon in ingenomen om het gevaar weg te nemen.

De boom zal door de veiligheidssnoei behoorlijk ontsierd zijn en de scheur zal nog steeds midden in de hoofdstam zitten. Na overleg met specialisten is de conclusie getrokken dat dit voor de toekomst nog steeds een probleem vormt. De gemeente overweegt dan ook om de boom dit najaar te kappen. Mocht u hier nog vragen over hebben dan kunt u contact op nemen met afdeling beheer van de gemeente Brummen, tel 0575- 568 257.