Vlaamse Overheid

E17 te Zwijnaarde

Grondige opknapbeurt voor de viaduct van de E17 te Zwijnaarde

Vlaamse overheid

vrijdag 12 juni 2009

Op dinsdag 2 juni gaf het Agentschap Wegen en Verkeer het startschot voor de wegwerkzaamheden op de centrale viaduct van de verkeerswisselaar te Zwijnaarde. Het stuk waar de E17 over de E40, de R4 en de Ringvaart gaat, wordt volledig heraangelegd tot op het betonnen brugdek. In eerste instantie gaat het om voorbereidende werken met beperkte hinder. Pas vanaf 2 juli starten de eigenlijke werken. De Vlaamse overheid investeert 5 miljoen euro in deze wegwerkzaamheden. Ze zijn nodig voor de veiligheid van de weggebruikers en voor de instandhouding van de viaduct.

Wat zal er gebeuren?
De bovenbouw van de 40 jaar oude viaduct in de E17 (over E40, R4 en Ringvaart) zal volledig vervangen worden. Dit is vanaf de toplaag in asfalt tot op het betonnen brugdek. Tijdens deze grondige renovatie herstellen we de spoorvorming op het wegdek, de versleten brugranden en pakken we het probleem van waterinsijpeling aan.

Duur van de werken
De wegwerkzaamheden zullen duren tot half oktober. Deze periode is nodig door de hoge moeilijkheidsgraad van bepaalde herstellingen en om de gebruikte materialen voldoende te laten uitharden.

Fasering, hinder en omleidingen
Voorbereidende fase: 2 juni tot 1 juli Tijdens de voorbereidende fase worden verschillende doorsteken door de middenberm aangelegd. Dit zal lokaal en tijdelijk hinder geven voor het verkeer.

Fase 1: 2 juli tot 21 augustus
Vanaf 2 juli gaat de rijrichting Antwerpen dicht voor alle verkeer. Via een doorsteek in de middenberm worden alle bestuurders naar de andere rijrichting geloodst, waar in beide rijrichtingen 2 rijstroken zullen zijn. Het op de andere rijhelft brengen van het verkeer is nodig om trillingen van verkeer vlak naast de werfzone te vermijden.

Wie uit de richting Kortrijk komt zal de afrit UZ niet kunnen nemen. Er zal een omleiding zijn via de E40 richting Oostende, afrit N60 te Zwijnaarde en de De Pintelaan. De afrit N60 op de E40 wordt tijdens deze fase tijdelijk heropend. Alle andere bewegingen op de verkeerswisselaar blijven wel mogelijk.

Van 2 tot 10 juli (voor bouwverlof) moet het verkeer op de E17 rekening houden met grote hinder.

Fase 2: 21 augustus tot halverwege oktober Vanaf 21 augustus is rijrichting Kortrijk aan de beurt. Dan zal alle verkeer over de rijrichting Antwerpen gaan, waar opnieuw twee rijstroken per rijrichting zullen zijn. Alle bewegingen op de verkeerswisselaar zullen in deze fase mogelijk zijn. Op de E17 wordt er grote hinder voor het verkeer verwacht tussen Destelbergen en Zwijnaarde in de richting van Kortrijk en tussen Nazareth en Zwijnaarde in de richting van Antwerpen. Omrijden vanuit het noorden kan door in Destelbergen de R4 en verderop de E40 te nemen.

Filedetectie en verkeersregime
Gedurende de werkzaamheden zijn twee veiligheidsmaatregelen van kracht. Enerzijds geldt een snelheidsbeperking van 70 km/u ter hoogte van de werf. Anderzijds is er een filedetectiesysteem, dat bestuurders waarschuwt hoe ver ze van de file verwijderd zijn. Filedetectie moet aanrijdingen in de staart van de file verminderen.

Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:

Sylvie Syryn, communicatieverantwoordelijke, Agentschap Wegen en Verkeer, Wegen en Verkeer Oost-Vlaanderen , Bollebergen 2B bus 12, 9052 Zwijnaarde
Tel: 09 241 74 36
E-mail: sylvie.syryn@mow.vlaanderen.be