CNV: Ultimatum krijgt Axa-directie op juiste spoor; acties opgeschort

12/06/2009 16:32

CNV Bedrijvenbond

Persbericht

CNV Metaal en elektro (vakgroep van de CNV BedrijvenBond)

Utrecht, 12 juni 2009


------

CNV Metaal en elektro lost problemen bij Axa Stenman op

Ultimatum krijgt Axa-directie op juiste spoor

De mogelijke acties bij fietsslotenmaker Axa Stenman in Veenendaal en kettingskastenbouwer/dochteronderneming De Woerd zijn vooralsnog van de baan. Bestuurder Gerti van Valkenburg van CNV Metaal en elektro bereikte vrijdagmiddag overeenstemming over een sociaal plan dat door Axa Stenman bij de reorganisatie zal worden gehanteerd. De bond had Axa per ultimatum gedwongen tot de (her)onderhandelingstafel. Anders zou er maandag zowel in Veenendaal als in Barneveld acties volgen.

Axa Stenman heeft alle punten uit het ultimatum overgenomen maar is afgeweken op de hoogte van de ontslagvergoeding voor de getroffen medewerkers. Per gewerkt dienstjaar ontvangt een medewerker nu 0,85 maandsalaris (per dienstjaar) bij zijn ontslag. Axa wilde lange tijd niet zo hoog gaan. Wel is nu bedongen dat bemiddeling naar ander werk via een outplacementbureau gedurende een half jaar kan op kosten van de werkgever. Ook verstrekt de werkgever een bijdrage voor loopbaanadvies en/of voor om- en bijscholing. Medewerkers die aan de slag blijven behouden het huidig salaris, ook al krijgen ze een lagere functie. Voor de werknemers bij De Woerd in Barneveld worden de extra reiskosten, vanwege de verhuizing naar Veenendaal, vergoed.

Bij Axa Stenman in Veenendaal (fietsaccessoires en hang- en sluitwerk) werken circa 180 mensen. Bij het Barneveldse dochterbedrijf De Woerd (kettingkasten en jasbeschermers) werken nog eens ongeveer dertig mensen. Axa wil de vestiging in Barneveld sluiten en de werknemers overplaatsen naar Veenendaal. Maar daarbij blijft het niet: het bedrijf wil ook in totaal zo'n veertig arbeidsplaatsen schrappen.

Bestuurder Van Valkenburg zal het resultaat van maandagochtend voorleggen aan de leden. In afwachting van de uitkomst van die raadpleging worden de acties opgeschort.

Al sinds 4 maart onderhandelt CNV Metaal en elektro over een sociaal plan. Op 4 juni verwezen de leden nog een eindbod van Axa resoluut naar de prullenbak. Het nu afgesproken sociaal plan heeft een looptijd tot 31 december.





http://www.cnvbedrijvenbond.nl