Ministerraad


Kabinet: stimulering woningbouw van start

Persbericht | 12-06-2009

De ministerraad heeft op voorstel van minister Van der Laan voor Wonen, Wijken en Integratie ingestemd met de start van de laagdrempelige stimuleringsregeling voor de woningbouw. Voor de eerste ronde heeft het kabinet besloten om 100 miljoen euro in te zetten. In die ronde kunnen gemeenten voor 15 juli 2009 projecten op het gebied van herstructurerings- en uitbreidingsnieuwbouw aanmelden die zijn vertraagd of stilgevallen door de economische crisis.

Hiermee wordt een stevige impuls gegeven aan belangrijke bouwprojecten, die door de economische crisis stil dreigen te vallen. De tijdelijke stimuleringsregeling woningbouwprojecten 2009 maakt onderdeel uit van de crisismaatregelen van de minister voor WWI uit het aanvullend beleidsakkoord van 25 maart 2009 en bestaat in totaal uit drie rondes (zomer 2009, tweede helft 2009 en voorjaar 2010) waarbij gemeenten projecten kunnen aanmelden. In totaal gaat het om maximaal 395 miljoen euro.

Woningen die voor een bijdrage in aanmerking komen zijn koopwoningen - en/of huurwoningen boven de liberalisatiegrens. Daarbij is het van belang dat andere partijen (inclusief marktpartijen) bereid zijn ook extra middelen in te zetten (bv. door verlaging van de grondkosten), zodat de bijdrage van het Rijk daadwerkelijk een aanvulling is. Voorwaarde voor de subsidie is verder dat de bouwvergunning voor 25 maart 2009 is aangevraagd en dat het project in 2009 start. Het ministerie van VROM/WWI beoordeelt de aanvragen en keert, bij positieve beoordeling, in de tweede helft van augustus subsidie uit aan de gemeente, met een maximum van 10.000 euro per woning.

Circa 13 miljoen euro van het budget wordt ingezet voor de restauratie van monumenten. In die sector is eveneens sprake van een (dreigend) werkgelegenheidsverlies en terugval van productie. Het kabinet heeft voor deze eerste ronde een selectie gemaakt van rijksmonumenten. Daarbij is als criterium gehanteerd dat het gaat om rijksmonumenten met een herbestemming tot woningen, gelegen in een herstructureringsgebied, waarbij de restauratie in 2009 kan starten.

De 13 miljoen euro voor monumenten is als volgt verdeeld:
* De Lambertuskerk in Maastricht (subsidie 3.800.000 euro)
- gebiedsaanpak wonen/werken, herbestemming;
* Hartelust, Leeuwarden (subsidie 901.000 euro) - wonen, herbestemming;

* Huis Rodenburgh in Dordrecht (subsidie 1.515.000 euro) herbestemming, gebiedsaanpak wonen/werken;

* De Clemenskerk in Hilversum (subsidie 2.978.000 euro) - herbestemmen kerk tot wonen;

* Het Karenhuis in Alkmaar (subsidie 2.100.000 euro) - herbestemmen bejaardenhuis tot wonen;

* De DRU fabriek in Ulft (subsidie 1.750.000 euro) - herbestemmen industrie tot wonen/werken.