NEN


Normen beperken schade noodweer

vrijdag 12 juni 2009, 11:50

Het toepassen en naleven van installatietechnische normen kan de schade van noodweer aanzienlijk beperken. De schade van het nachtelijke noodweer met 75.000 bliksemontladingen, gecombineerd met zware regen, hagel en windstoten in het laatste weekeinde van mei wordt geschat op tientallen miljoenen euro's.

Zo'n situatie komt volgens het KNMI eens in de vijf tot tien jaar voor. De gevolgen van blikseminslag- en overspanning kunnen groot en zelfs catastrofaal zijn. Door de uitbreiding van de infrastructuur en de toename van gevoelige elektronica binnen gebouwen is de kans op schade aan apparatuur door overspanning de laatste jaren sterk gestegen. Goede beveiligingsmaatregelen zijn dan ook nodig. Maar hoe tref je de juiste voorzorgsmaatregelen?
Hetzelfde geldt voor dakbedekkingen, waterafvoeren en binnen- en buitenrioleringen.

NEN-normen en praktijkrichtlijnen
Deskundigen op deze gebieden hebben hun bevindingen en adviezen vastgelegd in een aantal normen en praktijkrichtlijnen bij NEN. De belangrijkste op dit gebied zijn de Nederlandse NEN-EN-IEC 62305-reeks `Bliksembeveiliging' en de Nederlandse praktijkrichtlijn NPR 8110 `Risicoklassenindeling overspanningsbeveiliging'.

De NEN-EN-IEC 62305-reeks is van toepassing op het ontwerpen, aanleggen en onderhouden van nieuwe en bestaande blikseminstallaties (uitwendig en inwendig). NPR 8110 is een hulpmiddel om te komen tot een afgewogen risico-inschatting en een indicatie van het daarbij behorende niveau van beveiliging. Het is nadrukkelijk geen voorschrift voor het gedetailleerd ontwerpen van complete installaties voor overspanningsbeveiliging. Hiervoor wordt verwezen naar de beschikbare normen op dat gebied, zoals de mondiale normreeks NPR-IEC 61312 `Bescherming tegen elektromagnetische impulsen veroorzaakt door blikseminslag'.

Riool en dakbedekking
Daarnaast zijn er voor de bescherming tegen noodweer tal van normen voor onder meer binnen- en buitenriolering, dakafvoeren en dakbedekkingen. De normen en praktijkrichtlijnen zijn bedoeld voor mensen uit de praktijk, zoals installateurs en adviseurs, maar ook verzekeraars die deskundig zijn op het gebied van gebouwschade.

Meer informatie
Als u meer informatie wilt over deze normen kunt u een mail sturen naar bouw@nen.nl.

zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
NEN-EN-IEC 62305-1:2006 nl (Norm) NEN-EN-IEC 62305-3:2006 nl (Norm) NEN-EN-IEC 62305-4:2006 nl (Norm) NPR 8110:2003 nl (Norm) NEN Installatiemail (Publicatie)