Ingezonden persbericht

LTO vraagt Balkenende om actie

tegen concurrentievervalsing in EU

De oplevende concurrentievervalsing in de Europese Unie moet worden aangepakt. Dit dringende verzoek heeft LTO Nederland neergelegd bij minister-president Balkenende met het oog op de eind volgende week in Brussel te houden Europese Top. EU-lidstaten nemen in eigen land maatregelen om hun boeren tegemoet te komen, waardoor producenten in andere landen op achterstand worden gezet.

LTO vraagt de premier in een brief met klem om de aantasting van het zogenoemde 'gelijke speelveld' aan de orde te stellen. LTO verwijst in dat verband naar de vroegere uitbetaling van bedrijfstoeslagen en een bijzondere kredietregeling in Duitsland en de Franse garantie voor een melkprijs van 28 cent. De achterstand die Nederlandse boeren oplopen, wordt nog versterkt door de sterk gedaalde wisselkoersen in EU-landen, als het Verenigd Koninkrijk die nog niet zijn overgegaan op de euro.

In de brief hekelt LTO in scherpe bewoordingen het toezicht op de mededingingswetgeving door de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa). Maandenlang heeft de NMa een oordeel over een regionale bundeling voor de afzet van groenten aangehouden. Uiteindelijk wordt geen oordeel gegeven en deze kwestie doorverwezen naar Brussel. LTO is bovendien zeer ontevreden over het toezicht op het functioneren van de gasmarkt.

Land- en Tuinbouw Organisatie Nederland
Postbus 29773, 2502 LT Den Haag
Bezoekadres : Bezuidenhoutseweg 225
2595 AL Den Haag
T : 070 - 33 82 700
F : 070 - 33 82 710
E : secretariaat@lto.nl
I : www.lto.nl



Ingezonden persbericht