Ingezonden persbericht


Bericht van Pierre Diederen lid van provinciale staten Limburg en Toine van Bergen lid van provinciale staten Gelderland. SPD/DPS

Poepzakjes voor reizigers Maaslijn

-persbericht onder embargo tot vrijdag 12 juni 12:00 uur-

Op 14 april 2009 werden de toiletten in de VEOLIA treinen in Limburg gesloten. Sindsdien kunnen reizigers op het traject Roermond - Nijmegen niet meer naar het toilet. Niemand lijkt het probleem serieus te nemen. De hoge dames en heren van VEOLIA, van Prorail en van de gemeente Venlo geven niet thuis. Het personeel van VEOLIA mag het geklaag van reizigers aanhoren en de reiziger mag zijn behoefte ophouden.

De DPS zal poepzakjes uitdelen in de trein. Daarmee willen wij de hoge heren met de neus op de feiten drukken.

Sinds een maand of twee zijn de toiletten op de Maaslijn gesloten. Veolia die de treinverbinding tussen Roermond en Nijmegen exploiteert heeft een vergunning nodig om de uitwerpselen uit de opslagtanks van de treintoiletten leeg te pompen en te storten in het riool. Vroeger loosde het toilet in de trein zo maar op de rails, maar door een aanscherping van milieuregels uit Brussel moeten nieuwe treinen de uitwerpselen in de toiletten opslaan. Daarmee is het probleem ontstaan. Ook in Zuid-Limburg, want ook de nieuwe VEOLIA treinen tussen Heerlen en Maastricht moesten hun tanks laten leegpompen. Binnen 24 uur had men in Heerlen een oplossing voor het probleem gevonden. Zo niet in Noord Limburg en dat is opmerkelijk. Juist in Noord Limburg zou men wel raad moeten weten met de uitwerpselen. Rond Venray worden immers heel veel varkens, kippen kalveren in allerlei hokken gehuisvest. De uitwerpselen van al die beesten in de bio-industrie raakt men wel kwijt, maar de poep en plas van een handjevol reizigers lijkt een onoplosbaar probleem te vormen waar door onze hotemetoten desgevraagd lacherig over wordt gedaan.

Navraag bij Veolia, bij de gemeente Venlo en bij Prorail levert slechts frustratie op. "Van het kastje naar de muur en indien nodig 80 keer heen en weer, maar niemand weet wie wat wanneer moet doen en op welke plek dat moet gebeuren. Zonder meer schandalig dat deze organisaties de reizigers zo in de steek laten" zo vertelt Pierre Diederen statenlid voor de DPS in Limburg. Ook Toine van Bergen, statenlid voor de DPS in Gelderland irriteert zich: "Hier ligt een voorbeeld van de minachting van de hoge heren voor de problemen van Jan en alleman".

De DPS accepteert niet dat de belangen van gewone mensen zo worden geminacht. Wij vinden dat onmiddellijk gezocht moet worden naar een oplossing en dat de w.c.'s in de treinen op de Maaslijn meteen open moeten. Diederen: "Huur desnoods een giertank van een varkensboer, maar doe iets !'

Op vrijdag 12 juni delen wij in de trein van Roermond naar Venlo en in de trein van Nijmegen naar Venlo poepzakjes uit. Reizigers worden opgeroepen om deze zakjes te gebruiken als de nood hoog wordt. Het zakje met inhoud kan daarna gestuurd worden naar Prorail, naar de gemeente Venlo of naar Veolia. Wij hopen dat de hotemetoten met de neus op de feiten worden geduwd.

In de bijlage de folder die wij vrijdag aanstaande in de trein van Roermond naar Venlo (vertrek 10:05 uit Roermond) en in de trein van Nijmegen naar Venlo (vertrek 09:38 uur uit Nijmegen) zullen uitdelen samen met de poepzakjes.

Aanbieden van de poepzakjes aan het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Venlo, 11:15 uur in het stadhuis van Venlo, aan de directie van Prorail Zuid Nederland in Eindhoven om 13:00 uur aan VEOLIA vestiging Roermond om 14:30 uur.