Gemeente Den Haag

Den Haag, 12 juni 2009

Nieuw zakencentrum aan Haagse hofroute

Prins Willem-Alexanderkwartier nieuwe entree van de stad

Met toestemming van Hare Majesteit de Koningin en het Haagse college van burgemeester en wethouders krijgt het nieuwe zakencentrum aan de A12 de naam "Prins Willem-Alexanderkwartier". In de toekomst verrijzen langs de A12 bij de afrit Nootdorp / Ypenburg circa 150.000 m2 kantoren, 15.500 m2 bedrijventerrein, kleinschalige horeca en een tankstation met autowasfaciliteiten. De locatie krijgt een parkachtige opzet, de Plas van Reef biedt ruimte voor recreatie- en vrije tijd functies. Met het gebied krijgt Den Haag een nieuwe zakelijke entree.

Het Prins Willem-Alexanderkwartier wordt een zakencentrum met allure. De ideale ligging nabij de A4 en de directe aansluiting (afrit Ypenburgse Koningsboog) op de A12, het NS-station Den Haag-Ypenburg en de goede aansluiting op het OV-netwerk van bus en tram maken het gebied aantrekkelijk voor organisaties en bedrijven die zich graag aan de rand van stad en dichtbij uitvalswegen vestigen. Diverse maatschappelijke functies zoals het stadsdeelkantoor, het binnenkort te realiseren 50-meter zwembad en het nieuwe politie opleidingscentrum Haaglanden maken de locatie compleet en bieden een aantrekkelijk vestigingsmilieu.

Zakelijke hofroute

Met de realisatie van het nieuwe zakencentrum wordt de hofroute vervolmaakt. Vanaf het Prins Willem-Alexanderkwartier wordt autoverkeer via het Prins Clausplein en het Beatrixkwartier over de Utrechtsebaan de binnenstad van Den Haag in geleid. Daarmee vormt het Prins Willem-Alexanderkwartier de nieuwe zakelijke entree van de stad Den Haag.

Multifunctioneel zakencentrum

De gemeente Den Haag werkt in het gebied samen met OVG Projectontwikkeling en Ballast Nedam Ontwikkelingsmaatschappij. De ontwikkelaars zijn verantwoordelijk voor de verkoop en realisatie van de kantoren, commerciële ruimten en parkeervoorzieningen. In de tweede helft van 2009 wordt tussen de A12 en de Plas van Reef gestart met de bouw van een door Meyer en Van Schooten Architecten ontworpen kantoorgebouw van circa 10.000 m².

Nabij de afrit van de A12 ontwikkelt het Haagse adviesbureau Diepenhorst De Vos en Partners in eigen beheer twee kantoorvilla's van elk 1.000 m2. Het bureau betrekt zelf een van de villa's die in 2011 gereed zullen zijn. De bouw start in de zomer van 2009. De gemeente zoekt voor de bedrijvenlocatie aan de afrit van de A12 een geschikte partner. Belangrijk uitgangspunt hierbij is dat het zakencentrum innovatief en duurzaam moet worden. De exploitatierechten van het in de kom van de afrit te realiseren benzinestation worden eind 2009 geveild. Vervolgens zal het benzinestation naar verwachting in 2010 worden gerealiseerd.

Koninklijke straatnamen

De naam Prins Willem-Alexanderkwartier is tevens de officiële wijknaam en is onderdeel van stadsdeel Leidschenveen-Ypenburg. Ook de straatnamen in de wijk hebben koninklijke namen zoals Prinses Catharina-Amaliastraat, Prinses Alexialaan, Prinses Arianelaan, Prinses Máximastraat en Prinses Máximaplein. Ze worden aangesloten op de op- en afrit van de A12 die de passende naam Ypenburgse Koningsboog heeft meegekregen.

Inspelen op marktwensen

Gemeente Den Haag en de marktpartijen hebben duurzame ambities voor het gebied met energiezuinige en milieuvriendelijke gebouwen. De huidige markt vraagt om een nieuwe kijk op innovatie en duurzaamheid. Dit is doorvertaald naar hoogwaardige kantoren en bedrijven met een hoge mate van duurzaamheid.

Voor meer informatie over het Prins Willem-Alexanderkwartier en de ontwikkelingen in de A12-zone: www.denhaag.nl/a12-zone