Ministerie van Buitenlandse Zaken

Verhagen: Strafhof moet terroristen kunnen berechten

12 jun 2009 | Minister Verhagen zal voorstellen het Verdrag van Rome aan te passen zodat de mogelijkheid groter is dat terroristen kunnen worden berecht door het Internationale Strafhof. Dat verklaarde hij in een toespraak tot internationale juridische experts in Den Haag. Begin 2010 vindt er een conferentie plaats over herziening van het Verdrag.

"Ondanks de wereldwijde veroordeling van terrorisme, ontbreekt er een gemeenschappelijk effectief antwoord op de politieke en juridische uitdaging waarvoor terrorisme ons stelt," aldus Minister Verhagen (Buitenlandse Zaken). "Dezelfde vragen staan nog steeds open. De eerste vraag is hoe we er voor kunnen zorgen dat terroristen niet vrijuit gaan."

Het Internationale Strafhof in Den Haag zou verdachten van terrorisme in principe al kunnen berechten als de misdaden zo enorm zijn dat ze kwalificeren als misdaden tegen de menselijkheid. Verhagen wil dit duidelijk vastleggen in het Verdrag van Rome, dat de juridische basis vormt van het Strafhof. Hij wil terreurdaden expliciet laten opnemen in het Verdrag.

Sinds 2007 komen regelmatig vooraanstaande juridische experts uit alle delen van de wereld in de omgeving van Den Haag bijeen om na te denken over hoe met respect voor de mensenrechten, terrorisme kan worden bestraft. Komend jaar presenteren de experts hun aanbevelingen. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken steunt deze conferenties vanuit het Mensenrechtenfonds.

Meer informatie


* Toespraak van minister Verhagen


* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl