Ingezonden persbericht

Back to basic
't Woud Ensemble speelt De Beer: een farce/eenakter van Anton Tsjechov

Amsterdam, 27 mei 2009.

Op 13 juni 2009 speelt 't Woud Ensemble op het Terschellings Oerol Festival de eerste voorstelling van het nieuwe project, De Beer.
In tegenstelling tot de afgelopen jaren, waarin 't Woud Ensemble grote ensemblestukken presenteerde, is nu gekozen voor een eenakter. Margien van Doesen, Ad van Kempen en Bart Klever spelen deze korte, hilarische voorstelling van de hand van Anton Tsjechov. Er wordt gewerkt zonder uitgebreide techniek of grote decors. 't Woud Ensemble gaat met De Beer, echt back to basic: een theatervoorstelling met slechts de noodzakelijke ingrediënten: de tekst, de acteurs en de locatie.

De Beer is naast Oerol ook te zien op reizend theaterfestival Karavaan in Enkhuizen, tijdens Festival En Plein Public in Breda en op Zeeland Nazomerfestival in Middelburg. Als locatie is deze zomer gekozen voor de gevel van een huis dat in het centrum van een dorp of een stad staat, zoals de achtergevel van het café 'De Groene Weide' van Hessel op Terschelling.

De Beer van Anton Tsjechov

De Beer is een liefdesverhaal tegen de achtergrond van crisis. Een jonge vrouw verschanst zich na de dood van haar overspelige echtgenoot al bijna een jaar op haar landgoed. Zij zal bewijzen dat trouw tot in de dood bestaat. Een naburige landeigenaar komt haar bezoeken om per direct een achterstallige schuld op te eisen. De weduwe kan deze eis niet inlossen. Hij weigert te vertrekken voordat hij geld gezien heeft.

De personages bevechten hun gelijk te midden van het leven. Ze proberen in hun conflict het publiek letterlijk aan hun kant te krijgen. Het morele en financiële aanzien wordt krampachtig hooggehouden, terwijl het faillissement meer dan duidelijk is.

Wat gebeurt er met een mens in crisis? Ga je de wereld en het leven uit de weg, uit angst voor de confrontatie? Of ga je bij een ander opeisen waar je recht op meent te hebben? De menselijke, warme tragiek van Tsjechov is van alle tijden, zo laat 't Woud Ensemble met deze productie zien.

't Woud Ensemble

't Woud Ensemble werd in 2005 opgericht door de acteurs Margien van Doesen en Jos van Hulst, om repertoirestukken te spelen op locatie. Er wordt gewerkt met wisselende regisseurs en een ensemble met een aantal vaste gasten.
Eerdere producties van 't Woud Ensemble waren: Bruiloft! (naar Burgermansbruiloft) van Brecht in de regie van Eric de Vroedt, r i j k van de Russische toneelauteur Ostrovski, geregisseerd door Ira Judkovskaja en Maat voor Maat van Shakespeare, regie Christiaan Mooij. Deze voorstellingen werden gemaakt in coproductie met reizend theaterfestival Karavaan en Over het IJ Festival en speelden daarnaast op Theaterfestival Boulevard en Oerol.

De komende jaren wil 't Woud Ensemble haar vleugels verder uitslaan door ook buiten de festivals om op locaties te spelen, liefst op plekken in Nederland waar weinig zomertheater te zien is.

Cast en Crew
Popova - Margien van Doesen
Smirnov - Bart Klever
Loeka - Ad van Kempen

Tekst: Anton Tsjechov
Productie: Jos van Hulst
Haarwerk: Pilo Pilkes
Fotografie: RVDA en Dorien Grötzinger
Artistieke leiding: Margien van Doesen en Jos van Hulst



Ingezonden persbericht