KNHS


NK Endurance: 160 km Veluwe
5 juni 2009
Jannet van Wijk

ERMELO (KNHS) Op zaterdag 13 juni vindt het grootste hippische endurance-evenement van Nederland plaats. Op en rondom het KNHS-centrum in Ermelo starten op de koningsafstand van 160 km nationale topcombinaties in een internationaal veld met deelnemers uit Zwitserland, Duitsland, Luxemburg, België, Japan en Maleisië. Endurance is de hippische variant van het marathonlopen, een inspannende duursport voor zowel ruiter als paard.

Zon 80 teams paard, ruiter en grooms die assisteren zullen hun marathonpaarden in deze wedstrijd aan de start brengen over afstanden van 80, 100, 120, 125 en 160 kilometer. De beste Nederlander op de 160 kilometer mag zich een jaar lang officieel Nederlands Kampioen Endurance noemen. De huidige kampioen Jannet van Wijk (Kootwijkerbroek) heeft zich met haar paard Latino ingeschreven om haar titel te verdedigen.Het Nederlands Kampioenschap wordt elk jaar spannender. De Nederlandse top wordt steeds sterker en bestaat uit meer internationaal goed presterende ruiters. Het NK in Ermelo is een goede graadmeter voor de komende internationale kampioenschappen als het WK junioren/young riders in het Hongaarse Babolna 5-6 september en het EK senioren in het Italiaanse Assisi op 26 september. Bondscoach Mechteld Gerding staat voor de lastige taak de beste combinaties te selecteren.

Vrije toegang
Het programma van de Fasna Trail is aantrekkelijk voor zowel de deelnemers als voor toeschouwers. De ruiters komen tijdens de wedstrijd verschillende keren terug op het hoofdterrein van het KNHS-centrum voor een vetgate, een tussentijdse rustpauze met een verplichte keuring door dierenartsen. De laatste kilometers eindigen op een grasbaan van het terrein, waar de finish is. Toeschouwers hebben vrije toegang. Zij kunnen de wedstrijd en de tussenstanden de hele dag volgen, en kunnen bovendien uitgebreid kennismaken met de endurancesport bij de standjes in het strodorp.

Route
De route loopt ook dit jaar over de typische Veluwse zandbodem met afwisselend bos en heide. Slechts op enkele plaatsen onderbroken door asfaltwegen waar verkeersregelaars helpen bij de oversteek. De routes zijn aangegeven met gekleurde linten en zijn te vinden in de Veluwedriehoek Harderwijk, Garderen, Elspeet.Bijzonder blij is de organisatie met de welwillende medewerking van de landeigenaren Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, Het Geldersch Lanschap en Landgoed Staverden, alsmede de gemeentes Nunspeet en Ermelo en de politie Ermelo.

Vrijwilligers
Veel vrijwilligers zorgen voor een goed verloop van de wedstrijd: stewards, assistenten van de vele officials, juryleden en veterinairen, computer- en secretariaatsmedewerkers, routeuitzetters, verkeersregelaars, stalassistenten/-bewaking en controleposten.

Drie dagen
Het hippische spektakel in Ermelo beperkt zich niet tot de wedstrijddag alleen. Op vrijdag 12 juni zijn alle combinaties vanaf 12.00 uur aanwezig voor de inschrijving, verplichte voorkeuringen, wegen en wedstrijdbesprekingen. Zondag 14 juni wordt het evenement afgesloten met de eveneens verplichte transportkeuring, keuring Best Condition en de prijsuitreiking omstreeks 12.00 uur.

Adres
Het terrein van de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie (KNHS) is te vinden aan De Beek 125, 3852 PL Ermelo, een zijstraat van de Flevoweg tussen de rotondes bij Uddel/Garderen en Speuld. De afrit staat aangegeven met borden KNHS en langs de weg wordt men al attent gemaakt op wedstrijdpaarden.