Handvatten voor bereiken "zinzoekers"

15/06/2009 10:12

Bisdom Rotterdam

Bisschop Van Luyn ontvangt nieuwe brochure

Handreikingen bieden om pastorale beroepskrachten, bestuurders en vrijwilligers in parochies in staat te stellen de groeiende groep "zinzoekers" te bereiken. Dat is het doel van de brochure "Goed nieuws voor alle mensen - deel 3".

Mgr. A.H. van Luyn s.d.b. ontving zaterdag in Den Haag het eerste exemplaar van de brochure, met zestien voorbeelden van kleinschalige initiatieven waarmee "missionering" in de kerkelijke gemeenschappen van het bisdom Rotterdam in praktijk valt te brengen. Robert Jan Peeters, hoofd Dienst Missionaire Kerk, overhandigde de brochure.

Bij "missie" denken veel mensen aan de geloofsverkondiging in verre landen, vaak door paters, broeders en zusters, die decennia geleden een hoogtepunt kende. Maar ook in Zuid-Holland in 2009 willen de katholieke gemeenschappen missionair zijn.

In het Zandvlietcollege aan de Bezuidenhoutseweg kwamen zaterdag een kleine honderd kerkelijke werkers, beroepskrachten en vrijwilligers bij elkaar om zich te verdiepen in de praktijk van het missionair zijn. Dat is een taak die de r.k. kerk zich stelt en die aansluit bij de hedendaagse behoefte aan spirituele zingeving die in de Nederlandse samenleving valt te signaleren.

De organisatoren van de zogenaamde Impulsdag in Den Haag, de Dienst Missionaire Kerk van het Bisdom Rotterdam, constateren dat parochies met de schat aan activiteiten, verhalen, rituelen en sacramenten waarover ze in de regel beschikken, in staat zouden moeten zijn aansluiting te vinden bij die groeiende behoefte aan spiritualiteit en zingeving. Maar vaak ontbreekt er "iets", om aanbod en mogelijkheden van de parochie op een laagdrempelige en aantrekkelijke manier voor het voetlicht te brengen. De gevoeligheid of de vaardigheid schiet tekort om de schatten van de kerkelijke gemeenschap, onder de aandacht te brengen van de "zinzoekers" die aan de rand van, of buiten de geloofsgemeenschap bivakkeren.

In tien workshops kregen de deelnemers aan de Impulsdag handvatten aangereikt om die drempel te slechten. Hoe een kwalitatief goed parochieblad te maken - door samen te werken. Hoe mensen te bereiken door klare taal te gebruiken, in plaats van te blijven steken in een kerkelijk jargon? Hoe jongeren te bereiken met een inzet voor zwakken en kwetsbaren in de samenleving? Hoe op het internet wervend te zijn? Of eeuwenoude verhalen met een wijsheid die ook vandaag de dag nog relevant is, te blijven vertellen. Kerken open te stellen en mensen te ontvangen, zoals in de Nacht der Kerken in Rotterdam, aanstaand weekend. Of te netwerken met een missionair doel voor ogen? De r.k. kerk wil immers een bondgenoot zijn die gemeenschap biedt aan zijn leden, die wat te bieden heeft voor religieuze zoekers en die een bondgenoot is op weg naar een menswaardiger samenleving. Want, zoals bisschop Van Luyn het zei: "We zijn het bisdom Rotterdam. Het gaat ons om het doen!"

Einde bericht

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.bisdomrotterdam.nl