Inspectie Werk en Inkomen

Ontwikkeling polisadministratie vordert gestaag

UWV en Belastingdienst hebben voortvarend gewerkt om de loonaangifteketen te realiseren. Hierbij legt UWV in de polisadministratie gegevens vast over lonen, uitkeringen en arbeidsverhoudingen van alle verzekerde werknemers in Nederland. Voor het borgen van de kwaliteit van deze gegevens is nog veel te doen. Dit concludeert IWI in de achtste voortgangsrapportage 'UWV en Walvis'.

De inspectie verwacht dat de betrokken partijen in 2009 prioriteit geven aan het verbeteren van het beheer van de loonaangifteketen en het borgen van de kwaliteit van de gegevens in de polisadministratie. Hiermee kunnen de betrokken partijen meer aandacht geven aan de belangen van burgers. Dit past bij de doelstelling van de wetgever om administratieve lasten verder te verlichten door het realiseren van eenmalige gegevensuitvraag en meervoudig gebruik van gegevens. Hiervoor is een goed functionerende polisadministratie een belangrijke voorwaarde.

De inspectie stelt vast dat nog een beperkt aantal afnemers gebruik maakt van de gegevens uit de polisadministratie. Het aansluiten van meer afnemers op de polisadministratie kan leiden tot een positieve impuls voor de kwaliteit van de gegevens.
UWV overweegt om in 2009 deze gegevens te gaan gebruiken om daglonen te berekenen waarvan de hoogte van de uitkeringen wordt afgeleid.

Operatie Walvis
De 'operatie Walvis' is het geheel aan wettelijke maatregelen dat moet leiden tot vereenvoudiging van de uitvoering van de werknemersverzekeringen. Het gaat om de Wet administratieve lastenverlichting en vereenvoudiging in sociale verzekeringen (Walvis) en Wet financiering sociale verzekeringen (Wfsv). UWV en Belastingdienst voeren deze wetten uit. IWI rapporteert met enige regelmaat over de manier waarop UWV deze wetten uitvoert.

persbericht IWI, 15 juni 2009

Aan de informatie op deze site kunnen geen rechten worden ontleend.