Hoogheemraadschap van Rijnland


kwaliteit van sloten bepalen

Samen met boeren de ecologische kwaliteit van sloten bepalen

Publicatiedatum : 15 juni 2009

Hans Schouffoer, hoogheemraad bij het hoogheemraadschap van Rijnland en 10 agrariërs hebben na een jaar samenwerking in de pilot "Met maatwerk naar natuurlijk water, Rijnland en agrariërs samen aan zet" de toestand van de sloten vastgesteld. Op dinsdagavond 16 juni worden tijdens een veldbijeenkomst in Zoeterwoude de sloten beoordeeld op hun ecologische kwaliteit door de deelnemende agrariërs. Dit wordt gedaan aan de hand van de Biotoets. Hans Schouffoer is bij de veldbijeenkomst aanwezig.

Rijnland wil, in samenwerking met de agrariërs, de normen gaan halen van de Kaderrichtlijn Water (KRW). Dit is een belangrijke Europese richtlijn om te komen tot een betere waterkwaliteit, onder meer door natuurlijker inrichting en beheer van sloten. Rijnland heeft daarvoor samen met Natuurlijk Platteland West, de koepelorganisatie van agrarische natuurverenigingen, zogenaamde `waterpakketten' opgesteld. Dit zijn pakketten met maatregelen die goed zijn voor de waterkwaliteit en het leven in de sloot. Bijvoorbeeld het baggeren met de baggerspuit of natuurvriendelijk slootschonen. Bij elk van deze pakketten hoort een passende vergoeding. Deze vergoedingen worden ook wel `blauwe diensten' genoemd.

De inzet van dit bijzondere project is om te kijken hoe de vraag van Rijnland naar een betere waterkwaliteit, in overeenstemming kan worden gebracht met het `aanbod' van agrarisch waterbeheer of `blauwe diensten' door de boeren.

In de Oostbroekpolder en de Blauwe Polder in Zuid-Holland zijn 10 melkveehouders nu een jaar met de nieuwe manier van samenwerken aan de slag. De deelnemers onderhouden 37 kilometer sloten natuurvriendelijk. De pilot loopt nog één jaar, en wordt uitgevoerd door Rijnland, Natuurlijk Platteland West, de agrarische natuurverenigingen Wijk en Wouden en VAN Ade, CLM en Watermaatwerk.
'Droge voeten, schoon water!'