Openbaar Ministerie


* >OM eist 18 jaar voor moord in Kaapstraat Den Haag

OM eist 18 jaar voor moord in Kaapstraat Den Haag

12 juni 2009 - Arrondissementsparket Den Haag

De officier van justitie heeft vandaag een gevangenisstraf van 18 jaar geëist tegen een 40-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats wegens moord. Het OM verdenkt de man ervan dat hij op 4 januari dit jaar in een woning in de Kaapstraat in Den Haag een 41-jarige man uit Den Haag heeft doodgestoken. Vervolgens heeft de verdachte volgens justitie de woning in brand gestoken.

De recherche vermoedde al snel dat de 40-jarige man mogelijk betrokken was bij de moord en de officier van justitie liet hem daarom internationaal signaleren. Vrijwel direct daarna kon de politie de verdachte op bijzondere wijze aanhouden. De verdachte sprak namelijk in de vroege ochtend van 7 januari zélf twee politieagenten in een surveillanceauto aan en bekende de moord. Daarbij vertelde hij informatie die alleen de dader kon weten, zoals dat het slachtoffer met messteken om het leven was gebracht en dat daarbij het puntje van het mes was afgebroken.

Tijdens meerdere verhoren heeft de verdachte verklaard dat hij een kamer huurde in dezelfde woning als het slachtoffer. De verdachte had al langere tijd conflicten met de huurbaas over geluidsoverlast en niet betaalde rekeningen. De huurbaas en zijn echtgenote hadden in december laten weten dat hij per 1 januari moest vertrekken. Dit had de verdachte niet gedaan en de huurbaas had vervolgens stappen ondernomen om te zorgen dat de verdachte zijn huis niet meer in kon.

Toen de verdachte op 4 januari merkte dat hij het huis niet meer in kon, werd hij erg boos. De andere huurder, het latere slachtoffer, was op dat moment in de woning aanwezig en weigerde voor de verdachte open te doen. Via een balkon van de buren wist de verdachte de woning toch binnen te komen. De twee huurders kregen woorden met elkaar en volgens de verdachte zei het slachtoffer lelijke woorden tegen hem in het Arabisch. Dat maakte hem zo boos dat hij een mes pakte uit zijn kamer en de verdachte neerstak. Volgens de verdachte handelde hij uit zelfbescherming. Daarna stichtte hij brand in zijn eigen kamer en in de kamer van het slachtoffer en verliet hij vervolgens de woning.

De rechtbank doet over 14 dagen uitspraak.