Feestelijke uitreiking eerste KNAW Onderwijsprijs met verrassing


AMSTERDAM, 20090617 -- Op maandag 15 juni ontvingen in totaal 21 leerlingen en hun 12 docenten de eerste KNAW Onderwijsprijs. De feestelijke prijsuitreiking vond plaats in het imposante Trippenhuis, Amsterdamse thuisbasis van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). De leerlingen ontvingen een studiebeurs ter waarde van 1500 euro en een oorkonde. Voor de leraren was er een beeldje van kunstenares Anneke Dammers én een culturele reis. Bestemming: Istanbul, culturele hoofdstad in 2010. Voor de scholen is nog een plaquette in de maak.

Als klap op de vuurpijl had de VPRO nog een verrassing voor de leerlingen. Vier van hen mogen mee naar Rio de Janeiro om mee te werken aan een aflevering van het programma "De Beagle: In het kielzog van Darwin". De winnaars moeten zichzelf presenteren in een brief aan VPRO's Beagle. De VPRO kiest dan de geschikte kandidaten.

De KNAW Onderwijsprijs is een prijs voor de beste vwo-profielwerkstukken van Nederland. Maar liefst 460 inzendingen van circa 180 scholen ontving de KNAW. Uit dit enorme aanbod heeft de jury van topwetenschappers de twaalf beste vwo-profielwerkstukken geselecteerd, drie per profiel. De juryleden waren unaniem onder de indruk van de hoge kwaliteit en diversiteit van de inzendingen. Met de prijs de KNAW nadrukkelijk zowel leerlingen, docenten en scholen in het zonnetje, omdat de beste resultaten ontstaan als er sprake is van chemie tussen geïnteresseerde leerling, een stimulerend schoolklimaat en een inspirerende docent.

De KNAW Onderwijsprijs is mede mogelijk gemaakt door de Vereniging van Universiteiten (VSNU), de HBO-raad, de Nederlandse reisbranche (ANVR en TUI Nederland), Teleac/NOT en het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW).

Voor meer informatie over de winnende profielwerkstukken, de juryrapporten, de jurysamenstelling en de prijs zie de website van de KNAW Onderwijsprijs: www.knawonderwijsprijs.nl . Ook de winnende werkstukken zijn hier digitaal in te zien. De filmpjes waarmee de winnaars zich presenteerden tijdens de uitreiking zijn te vinden op www.youtube.com/group/knaw





De Wolven voor KNAW