Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
14 juni 2009

Via koetsiersopleiding naar betaald werk

Den Dolder - Op zondag 14 juni hebben acht deelnemers van eeen GGZ-instelling in Den Dolder examen gedaan voor de koetsiersopleiding. De koetsiersopleiding is een initiatief van de Stichting Worden Wie We Zijn. Doel van de opleiding is om mensen met een psychische handicap de kans te bieden om een eigen inkomen te verdienen en eventueel door te laten stromen naar een baan elders. Start Foundation investeert ¤ 4.732,- in deze opleiding.

De afgelopen maanden zijn de acht deelnemers druk bezig geweest om alle facetten van het koetsiersvak eigen te maken. Ze kregen op het landgoed van de Willem Arntsz Hoeve in Den Dolder onder andere lessen in kennis van paard en wagen, praktijk rijden met aanspanning en verkeerstheorie.

Afgelopen zondag werden de examens ter afsluiting van de opleiding afgenomen. In de ochtend moesten de deelnemers eerst een theorie-examen afleggen. Vervolgens moesten ze op de bok om individueel met paard en wagen door Den Dolder te rijden. Het werd een groot succes. Zes deelnemers zijn in één keer geslaagd. De overige twee deelnemers hebben wel het theorie-examen gehaald, maar moeten op een later tijdstip hun praktijkexamen overdoen. Voor diegene die de opleiding nu hebben afgerond is het de bedoeling dat ze gaan solliciteren naar banen bij maneges en landgoedeigenaren in de omgeving van Zeist. Ze kunnen daar aan de slag als koetsier, hulpkoetsier, palfrenier of verzorger en mensen rondrijden bij bijvoorbeeld bruiloften, feesten en begrafenissen.

Henny (34), een van de geslaagde deelnemers heeft een ernstige vorm van psychose gehad en vond daardoor geen passend werk. Over zijn ziekzijn wil hij niet praten, maar zijn toekomstdromen maken de tong los: ' Als ik aan het werk ben met de paarden, kan ik met ze praten en voel ik me lekker. Ik ben dan ook erg blij met mijn koetsiersdiploma. Helemaal alleen rijden, durf ik nog niet zo goed, maar ik ga nu eerst aan de slag als hulpkoetsier bij het Prinses Maxima Manege. Van daaruit wil ik dan doorgroeien naar koetsier en uiteindelijk wil ik aan het werk bij een stalhouderij.'

Aan het einde van de dag werden de diploma's uitgereikt door de heer Hulshof, voorzitter van de Commissie rijvaardigheidsbewijzen recreatieruiters van de Hippische Sportbond en de heer Kos, penningmeester van de Stichting Koets en Rij. De heer Hulshof: 'Het is de eerste keer dat er een koetsiersopleiding is georganiseerd voor mensen met een geestelijke beperking. We zijn erg blij met het succes van de opleiding en in september gaat daarom de tweede groep van start.'

Start Foundation is een onafhankelijke maatschappelijk investeerder. Start Foundation ondersteunt en initieert vernieuwende experimenten en ondernemingen in Nederland die er voor zorgen dat mensen met minder kansen ook aan het werk komen. Jaarlijks investeert Start Foundation ongeveer vier miljoen euro in Nederland. Zij investeerde onder andere in, Dress for Succes, restaurant Fifteen in Amsterdam en de Verbinding in Groningen, een fabriek waar uitsluitend doven werken. Het bestuur van Start Foundation bestaat uit oud-premier Wim Kok, oud-CNV voorzitter Anton Westerlaken en Uneto-VNI directeur Titia Siertsema.

/// EINDE PERSBERICHT ///

Noot voor de redactie,