Gemeente Purmerend

Purmerendse jongerenraad kiest het beste voorstel

15 juni 2009

Leerlingen weten wat goed is voor gemeente

Vrijdagmiddag 19 juni is er een Jongerenraad in het stadhuis van de gemeente Purmerend. Van 13.00 tot 15.00 uur gaan 40 havoleerlingen van het Jan van Egmond Lyceum met elkaar in debat over het beste plan voor de stad. RTV Purmerend zendt het live uit op de lokale kabeltelevisie en het internet.

Tijdens de openbare vergadering debatteren de afgevaardigden van de acht havoklassen over de verschillende voorstellen die leerlingen op school hebben voorbereid. Eind mei kregen de leerlingen van het Jan van Egmond Lyceum voor Maatschappijleer de opdracht om in kleine groepjes een project of plan te bedenken, dat goed kan zijn voor inwoners van Purmerend.

Het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP) begeleidt de leerlingen met de voorbereiding en het optreden in de Jongerenraad. Tijdens de vergadering kan het publiek een stem uitbrengen op een van de jongerenfracties en daarmee invloed uitoefenen op het democratisch proces van die middag. Het winnende project wordt uiteindelijk als burgerinitiatief ingediend bij de gemeenteraad.

De gemeenteraad van Purmerend heeft in maart 2009 een initiatiefvoorstel van meerdere partijen aangenomen, waarin de raad dit soort educatieve activiteiten mogelijk maakt. Twee keer per jaar biedt de gemeente aan verschillende scholen de mogelijkheid om onder begeleiding van het IPP scholieren op een actieve manier kennis te laten maken met de maatschappij en gemeentepolitiek.