Vrije Universiteit Amsterdam

Gebruik van docetaxel in eierstokkanker


* Startdatum: 19-06-2009


* Tijd: 13.45


* Locatie: Aula


* Titel: Gebruik van docetaxel in eierstokkanker


* Plaats: Aula


* Spreker: M.N.A. Bijman


* Promotor: prof.dr. E. Boven


* Onderdeel: VU medisch centrum


* Wetenschapsgebied: Medisch


* Evenementtype: Promotie

In zijn promotieonderzoek onderzocht Marcel Bijman nieuwe invalshoeken voor de behandeling van eierstokkanker door gebruik te maken van een medicijn dat tijdens standaardchemotherapie gebruikt kan worden: docetaxel. In geavanceerde experimentele systemen vond hij aanwijzingen dat docetaxel in staat is de vorming van nieuwe bloedvaten te verhinderen zonder dat de bloedvatcellen zelf worden afgebroken. Daarnaast remt docetaxel de beweeglijkheid van tumorcellen, met als mogelijk gevolg het stoppen van uitzaaiingen.

Eierstokkanker is één van de meest agressieve en levensbedreigende vormen van kanker. Op dit moment bestaat de behandeling voornamelijk uit het chirurgisch verwijderen van zoveel mogelijk aangetast weefsel gevolgd door een intensieve chemotherapeutische behandeling. Maar al te vaak is een dergelijke behandeling echter niet succesvol en overlijdt de patiënt toch aan deze ziekte.
In Bijmans onderzoek is docetaxel tevens gecombineerd met medicijnen die zich specifiek richten tegen celgroeistimulerende moleculen in de kankercellen. Een combinatie van docetaxel met twee medicijnen (pertuzumab en cetuximab) die zich specifiek richten tegen een bepaalde familie van groeistimulatoren lijkt het meest veelbelovend; het toedienen van deze twee stoffen heeft er toe geleid dat docetaxel beter aanslaat in eierstokkankercellen.

In algemene zin geeft Bijmans proefschrift inzicht in verschillende aspecten van docetaxel die bijdragen aan een beter begrip van het werkingsmechanisme en aan mogelijkheden om dit medicijn te combineren met specifieke medicijnen om de behandeling van eierstokkanker te verbeteren.

© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam