Gemeente Den Haag

Gun je dak een groen toupetje

Groen haar op je hoofd is misschien uitzonderlijk, maar een groen dak op je huis is wat de gemeente Den Haag betreft voortaan heel normaal. Want onder het motto 'Gun je dak een groen toupetje!' startte op 1 juni 2009 een subsidieregeling voor groene daken.

Woensdag 17 juni namen de wethouders Baldewsingh (Leefbaarheid) en Smit (Milieu) de eerste subsidieaanvraag in ontvangst. Groene daken dragen bij aan een groene en energiezuinige stad. Daarom heeft de gemeente zelf een groen dak aangelegd op stadsdeelkantoor Laak.

Groene daken zijn daken begroeid met planten. Zij zijn goed voor het milieu én maken de stad mooier. Ze hebben een gunstig effect op het terugdringen van fijnstof. Ook ontlasten ze het riool, doordat de daken regenwater vasthouden. Bovendien dragen ze eraan bij dat het 's zomers niet te heet wordt in de stad en zorgen ze er ook voor dat het binnenshuis 's zomers koeler en 's winters warmer is. Daar komt nog bij dat groene daken de levensduur van het dak verlengen, terwijl ze tevens de leefomgeving groener maken.

Subsidie
Wie in Den Haag zijn dak een groen toupetje gunt, kan voor de aanleg een subsidie aanvragen van 25 euro per m2, met een minimum van 6m2 en een maximum van 800m2. De regeling loopt tot 1 september 2010; in totaal is 700.000 euro beschikbaar.

In de eerste twee weken na de start van de subsidieregeling hebben al diverse geïnteresseerden zich bij de gemeente gemeld met vragen over en ideeën voor het aanleggen van een groen dak.

Den Haag Natuurlijk Groen!
Den Haag is van oudsher een groene stad en doet er alles aan om die kwaliteit te behouden. De subsidieregeling voor groene daken is een van de vele initiatieven op dit gebied. Om het belang van het groen voor mens en natuur te benadrukken, staat 2009 in het teken van het Haagse groen: Den Haag Natuurlijk Groen! De Haagse natuur is er om elkaar in te ontmoeten, van te genieten en om te verzorgen: samen het groen beleven.

Lees meer over de subsidieregeling groene daken.