VVD


19-6-2009

VVD: criminele vreemdelingen en illegalen eruit

Recidiverende criminele vreemdelingen en illegalen moeten na veroordeling voor een misdrijf ongewenst worden verklaard en het land uitgezet.

De VVD eist aanscherping van het beleid.

Hieronder vindt u de spreektekst van VVD woordvoerder Paul de Krom in het spoeddebat over de gevolgen van een rechterlijke uitspraak over de IND. Alleen het gesproken woord geldt.

---

-

De Amsterdamse politie en stadsdeelvoorzitter Marcouch luidden de noodklok over de Diamantbuurt. Straatjongeren plegen steeds zwaardere misdrijven. Het gaat om keiharde criminele vreemdelingen voor wie de aanpak van hulpverlenen, pappen en nathouden niet werkt. Rest nog maar één aanpak: die van de ijzeren vuist. Wat de VVD betreft is het simpel: geef ze geen rust, ontneem ze hun geld, jaag ze op, haal ze van de straat, verklaar ze ongewenst en zet ze na hun gevangenisstraf
- of zoveel eerder als mogelijk - onmiddellijk het land uit.

Naar verluidt heeft 80% van de criminele Amsterdamse Piet Mondriaan groep geen verblijfsvergunning. Hoe is het mogelijk dat vreemdelingen die zijn veroordeeld voor een misdrijf, met een verblijfsstatus, in een asielprocedure of, nog gekker, illegaal, in ons land kunnen blijven rondlopen? Wat ons betreft is de boodschap aan alle criminele vreemdelingen die misbruik maken van onze gastvrijheid simpel: er uit! Om over illegalen nog maar te zwijgen. Het maakt ons daarbij niet uit hoe lang een vreemdeling in Nederland is. Een gast die zich misdraagt zet je ook je huis uit. Zo simpel is het. De glijdende schaal gaat wat ons betreft dus op de helling.

Dat is noodzakelijk, want met het huidige beleid krijgen we het niet voor elkaar. Zie de uitspraak van de rechtbank inzake één van twee criminele broers die behoren tot de harde groep Marokkaanse criminelen de Diamantbuurt onveilig maken. Mocht de uitspraak ook in hoger beroep in stand blijven, dan moet de wet in ieder gevál worden aangepast. Want zelfs als de IND zijn zaakjes wel op orde had, zo begrijp ik uit de uitspraak, dan nóg zou deze crimineel niet kunnen worden uitgezet. We moeten ervoor zorgen dat dit wel kan. Graag een toezegging.

Zorgelijk blijft dat de administratie van de IND niet op orde is. De staatssecretaris schrijft dat de registratie zoals die sinds 2004 bij de IND plaatsvindt, wél voldoende zekerheid biedt over de verblijfsstatus van vreemdelingen. Daarvóór was de zaak dus niet op orde. Wat onmiddellijk de vraag opwerpt hoe de beoordeling van de Generaal Pardonners dan heeft plaatsgehad. Als de IND gegevens zó gebrekkig zijn dat zelfs een evident recidiverende crimineel niet kan worden uitgezet, hoe zit het dan met de gegevens die zijn gebruikt voor de beoordeling van de generaal pardonners? Graag de garantie dat die administratie in ieder geval wél klopte.

We hebben het al vaker over de IND gehad. En niet positief. De IND weet niet hoeveel aanvragen worden ingediend zonder identiteitsdocumenten. Onbekend is in hoeveel gevallen sprake is van misbruik en/of fraude. We weten niet in hoeveel gevallen sprake is van schijnhuwelijken. De achterstanden en de kosten lopen weer op. Herbeoordelingen van Irakezen en Somaliërs na afschaffing van het categoraal beleid beginnen pas na een jaar. De staatssecretaris weet niet eens hoeveel veroordeelde criminele vreemdelingen er zijn! En dit allemaal tegen de achtergrond van opnieuw uit de hand lopende immigratie- en asielcijfers, en opvang in tenten.

Wordt het niet tijd dat de staatssecretaris ingrijpt, om te beginnen bij de IND? De minister van integratie heeft vorige week laten zien wel de urgentie te begrijpen van het dichten van het migratiegat. Hij toont wél de bereidheid te handelen. Als de staatssecretaris die bereidheid ook vandaag niet toont, zou de VVD fractie niet verbaasd zijn als de minister van integratie niet slechts politiek haar portefeuille naar zich toegetrekt, maar dat ook formeel doet... Anders blijft het, zoals hij zei, dweilen met de kraan open.

19 juni 2009