Gemeente Alphen aan den Rijn

jeugdparticipatie

Wat doet hét College? Wat doen de Raad en de Griffie? Wat gebeurt er in de Commissie? Wie zit waar in het stadhuis? Wat doen wethouders Du Chatinier, Blom, Schings en Van Wersch? Op deze vragen hebben rond de 40 leerlingen van het Ashram College donderdag 18 juni een antwoord gekregen.

Het Ashram College organiseerde op eigen initiatief deze profieldag voor 4 Havo/ VWO leerlingen. Een kijkje in de keuken van de gemeente. Wethouder Jeugd, Du Chatinier, gaf het startsein voor een vol programma. Speeddaten met raadsleden, griffiemedewerkers, gemeenteambtenaren en wethouders maakte er onderdeel van uit. Na vooral veel informatie te hebben ontvangen in de ochtend, zijn de jongeren s middags zelf aan de slag gegaan. Bij de workshops stonden twee uiteenlopende opdrachten centraal; een burgerinitiatief maken en het oprichten van een politieke partij. Wethouder Du Chatinier: Alphen kan in een middag zomaar drie lokale politieke partijen en drie burgerinitiatieven rijker zijn, een mooi resultaat.

Uit een enquête onder 255 jongeren is naar voren gekomen dat ongeveer de helft van de jongeren betrokken wil worden bij de gang van zaken in Alphen, aldus wethouder Du Chatinier. Een aantal jongeren geeft aan politiek betrokken te willen zijn. Ook werd nadrukkelijk een oproep gedaan om meer vrouwen in de politiek te krijgen.

Inbreng van de jeugd door interactie met gemeente, jeugdwerk of in lokale politieke partijen vindt de gemeente erg belangrijk. Jongeren zich verder laten ontwikkelen door ze actief te betrekken bij lokale activiteiten en het gemeentebeleid: meedoen, meedenken, meewerken en meeleren. Daarom is dit initiatief van het Ashram College omarmd door de gemeente Alphen aan den Rijn en is bovenstaand programma samengesteld.

© Gemeente

Alphen aan den Rijn

Stadhuisplein 1

2405 SH Alphen aan den Rijn

Tel: 0900 - 481 11 11

Fax: (0172) 46 55 64

gemeente@alphenaandenrijn.nl

Postbus 13, 2400 AA

Alphen aan den Rijn