Universiteit Twente

Onderzoeker UT ontwikkelt nieuwe opslagmethode voor videocamera

Batterij videocamera gaat met nieuwe vinding tot 2,5 keer langer mee.

Wetenschappers zijn al lang op zoek naar een nieuwe dataopslagmethode voor video- en fotocamera's die energiezuinig, maar toch goedkoop is. Dr. Mohammed G. Khatib van de Universiteit Twente heeft zo'n nieuwe dataopslagmethode ontwikkeld. Door het integreren van de nieuwe technologie kan de videocamera op één batterij tot 2,5 keer langer meegaan. Khatib promoveerde onlangs op dit onderwerp aan de faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica.

Bijna iedereen heeft wel een digitale video- of fotocamera. Videocamera's maken vaak gebruik van opslag op een schijfje, zoals een DVD (schijfgeheugen). Fotocamera's slaan hun data vaak op op een geheugenkaartje, zoals een flashcard (flashgeheugen). Beide methoden hebben hun eigen specifieke nadeel. Zo kost opslag op een schijf veel energie, waardoor de batterij vaak opgeladen moet worden. Opslag op een geheugenkaart kost weer veel geld. Een veelbelovende nieuwe opslagtechnologie maakt gebruik van MEMS (Micro Elektro-Mechanisch Systeem). Mohammed G. Khatib van de Universiteit Twente optimaliseerde deze technologie voor toepassingen in mobiele, draagbare batterijgevoede systemen, zoals video- en fotocamera's. De nieuwe methode is energiezuinig en goedkoop, MEMS verbruikt namelijk vijf keer minder energie dan een schijfgeheugen. Voor een videocamera betekent dat, dat de levensduur van een batterij 2,5 keer langer mee gaat.

MEMS-technologie

De MEMS-technologie zelf is niet nieuw. Deze wordt momenteel al gebruikt in onder andere iPhone's en Wii's. Daarin zitten sensoren die gebruik maken van MEMS. Khatib gebruikt MEMS echter voor de opslag van data. Het voordeel van het gebruik van MEMS boven de huidige opslagsystemen is dat het qua energieverbruik flash evenaart, maar goedkoper is. Tevens kan deze nieuwe groene opslagtechnologie extreem hoge datadichtheden aan. Experimenteel is al een opslagdichtheid van 4Tb/in2 aangetoond. Dat betekent dat met deze technologie het mogelijk is om een opslagapparaat te maken ter grootte van een vingernagel, met een capaciteit van 1 Tb (ongeveer 200 Dvd's). Het energieverbruik blijft daarbij extreem laag. MEMS combineert dus de voordelen van een schijfje (goedkoop) en een geheugenkaartje (energiezuinig). Binnen vijf jaar moet deze nieuwe technologie voor iedereen bruikbaar zijn, verwacht Khatib.

Micro-Elektro Mechanisch Systeem. Afbeelding beschikbaar gesteld door van IBM Zurich Research Laboratory.

Micro-Elektro Mechanisch Systeem. Afbeelding beschikbaar gesteld door IBM Zurich Research Laboratory.