Gemeente Almere

Wat doet Amstelveense wethouder Groot in Almere?

19-06-2009

kraan Vrijdag 19 juni 2009 vond de officiële opening plaats van het nieuwbouwpand van Kobelco Cranes Europe op bedrijventerrein Hogekant. Goed nieuws voor het bedrijf zelf én voor de Almeerse economie. Kobelco is weliswaar al jaren gevestigd in Almere, maar heeft na een zorgvuldige voorbereidingsperiode de stap gewaagd naar een eigen, groot bedrijfspand met voorraadruimte. Het pand, naar een ontwerp van het Almeerse bureau Schulze en Van Dijk, is bovendien heel energiezuinig gebouwd, wat past in de sfeer van deze tijd. Dat Kobelco Cranes Europe een van oorsprong Japans bedrijf is, dochter van het grote staalconcern Kobe, maakt het bedrijf extra interessant omdat de regio Amsterdam de komst van buitenlandse bedrijven bijzonder op prijs stelt. Bijzonder echter, is dat de officiële opening werd verricht door de wethouder Economische Zaken van Amstelveen.

Wat deed wethouder Groot van Amstelveen in Almere? Almere en Amstelveen werken mét Amsterdam, Haarlemmermeer en Schiphol samen in de organisatie amsterdam inbusiness. Amsterdam inbusiness richt zich er op dat buitenlandse bedrijven zich in de Amsterdamse regio kunnen vestigen. Daartoe voert amsterdam inbusiness een gezamenlijk promotiebeleid in het buitenland.

Wethouder Martine Visser vindt het geweldig dat haar collega wethouder Groot het van haar overneemt. "We trekken hierin als regio echt samen in op. We kunnen elkaar over en weer vervangen als het gaat om internationale bedrijven. Het tekent de uitstekende samenwerking tussen de gemeenten".

In mei brachten regiovertegenwoordigers een handelsbezoek aan Japan. Onder hen economische wethouders Martine Visser van Almere en Jan-Willem Groot van Amstelveen. Beiden zijn dus bekend met de Japanse ondernemingen. Kobelco Cranes Europe vroeg de gemeente Almere om de opening van de nieuwbouw op de Argonweg te verrichten. Omdat regiobestuurders nauw samenwerken en om praktische redenen werd wethouder Groot benaderd voor de opening.

En zo kwam het dat wethouder Groot van Amstelveen Mr. Hidemichi Matsuoka, de hoogste baas van Kobelco Japan, en de heer Hirakawa, managing director van Kobelco in Almere kon begroeten. Wethouder Groot overhandigde het Japanse bedrijf een kunstzinnige reproductie van de skyline van Almere.

Wethouder Groot `De regio spant zich in om grenzen in denken en doen te slechten. Dit is een mooi voorbeeld van de steeds betere samenwerking en onderlinge vertrouwen van amsterdam inbusiness. Dit biedt meer flexibiliteit en meer slagkracht naar onze internationale bedrijven en onze regionale economie'.

Een fraaie uiting van 400 jaar handelsrelaties tussen Japan en Nederland en een mooie onderstreping van de samenwerking tussen Amstelveen en Almere. Dat directeur Hirakawa in Amstelveen woonachtig is, maakte het voor wethouder Groot toch een beetje tot een thuiswedstrijd.