Erasmus Universiteit Rotterdam

Monumentale vleugel Erasmus Universiteit Rotterdam gerenoveerd

Representatieve vleugel in oude glorie hersteld en klaar voor de toekomst

Na een grootschalige renovatie is het A-gebouw van de Erasmus Universiteit Rotterdam weer in gebruik. De vleugel, met daarin de aula, de senaatszaal en representatieve ruimtes, is onderdeel van het gehele voormalige complex van de Nederlandse Economische Hogeschool (NEH) uit 1970 van de architecten Elffers, van der Heyden en Hoogeveen. Het werd in 2006 tot gemeentelijk monument verklaard, vallend onder de categorie 'wederopbouw'. Bij de renovatie, onder leiding van architect Gerard Frishert (CEAC Design Consortium BV) is het origineel als uitgangspunt genomen, en is ook rekening gehouden met kwalitatieve wijzigingen en het huidig en toekomstig gebruik van het gebouw. Op woensdag 24 juni 2009 wordt de vleugel officieel geopend.

Het NEH-complex, bestaande uit de gebouwen A, C, B, H en P en de omliggende terreinen en het kunstwerk `De eieren van Hans Petri', is in 2006 tot gemeentelijk monument verklaard. Het gebouwencomplex, opgeleverd in 1970, is in een aantal opzichten uniek. Het ensemble van de naakte betongebouwen met elk hun eigen specifieke functie was in die tijd in Nederland ongekend en van een enorme schaal (ca. 65.000 m²). Het complex is gerealiseerd dankzij gelden uit de Wederopbouwwet. De 1%-regeling voor beeldende kunst is besteed aan geïntegreerde werken van gerenommeerde kunstenaars (Karel Appel, Lucebert, Van Iersel en anderen).

De technische installaties in het A-gebouw, zoals verlichting, ventilatieverwarming en koeling, voldeden niet meer aan de eisen van gebruikers en het risico op onverwachte uitval ervan was aanwezig. Ook speelden de huidige wettelijke eisen met betrekking tot energie, bouwkundige voorzieningen en veiligheid bij evenementen een rol. De aanpassingen voor een duurzame bedrijfsvoering werden meteen doorgevoerd.

Ten slotte was het verbeteren van de uitstraling van het gebouw een belangrijke reden voor de renovatie. Een goede uitstraling versterkt de aantrekkingskracht van de universiteit op aankomend studenten, partners en potentiële werknemers. Bij de renovatie gold verder: waar nodig steunkleur inbrengen, verbetering van daglicht en kunstlicht, de kunstcollectie van de EUR beter etaleren en uniforme richtlijnen in de gangen om verrommeling tegen te gaan.

In de vleugel is ook plaats voor de kunstcollectie van de EUR. In de Erasmus Galerie is de tentoonstelling 'Erasmus verzamelt' te zien, met 45 jaar kunstcollectie van de EUR.Voor de gelegenheid ook te zien in Erasmus Galerie: 'Mr.dr. K.P. van der Mandele- zijn leven en werken in penningen'. (Vanaf 29 juni a.s. in de Universiteitsbibliotheek)