Gemeente Zwolle

Raadsplein 2009-06-22

Informatieronde

Planvarianten Kraanbolwerk
In het besloten deel van de vergadering is de meegenomen in de verschillende samenwerkingsmodellen voor de ontwikkeling van het Kraanbolwerk. Door de portefeuillehouder is toegezegd dat de raad vertrouwelijk inzicht wordt gegeven in de onderliggende financiële berekeningen.

In het openbare vervolg van de behandeling worden door middel van een presentatie aan de raad de verschillende varianten ten aanzien van de ontwikkeling van het Kraanbolwerk gepresenteerd. In de verdere planning is opgenomen dat een internetpeiling wordt gedaan om te proeven hoe de stad aan kijkt tegen de verschillende varianten. Gevraagd wordt om richting de burgers duidelijk aan te geven wat de status is van deze internetpeiling en wat met de resultaten gedaan wordt. Afgesproken wordt om na de zomer een ´Kraanbolwerk´-avond te organiseren waar de raad nader geïnformeerd wordt over de voor- en nadelen van de verschillende varianten. Ook wordt dan ingegaan op het spanningsveld dat bestaat tussen het in beslotenheid moeten bespreken van de verschillende samenwerkingsmodellen en de daaraan verbonden financiële consequenties en het uitvoering geven aan beginspraak. Tevens zal de raad geïnformeerd worden over het vervolgproces met betrekking tot de realisatie van de plannen voor het Kraanbolwerk.

Uitvoeringsprogramma structuurplan

In het uitvoeringsprogramma is wordt vastgelegd hoe de in het structuurplan neergelegde ambities bereikt kunnen worden. Bij de vaststelling van het structuurplan 2020 is een vijftal moties door de Raad aangenomen. De uitvoering daarvan is of wordt opgepakt. Op basis van een stand van zaken overzicht aangaande deze uitvoering wordt de Raad om akkoord gevraagd. Door de afzonderlijke fracties worden uiteenlopende vragen gesteld. Een aantal onderwerpen komen meerdere keren terug. Zo wordt gevraagd naar de stappen die door het college zijn gezet na de vaststelling van het structuurplan in 2008 en hoe daarbij burgers en belanghebbenden zijn betrokken. Ook de relatie tussen de gewenste woningbouw productie in relatie tot de economische situatie van dit moment. In algemene zin wordt ook gevraagd wat de effecten zijn van de huidige economische crisis voor het uitvoeringsprogramma. Is het verstandig om met verschillende scenario´s te werken? De wens wordt geuit om snel een integrale discussie te starten over de centrumstedelijke ontwikkelingen. Geconcludeerd wordt dat er behoefte bestaat aan een meningsvormende ronde, zonder dat er een debatvraag wordt geformuleerd. Wel wordt aangegeven een debat te willen voeren gezien de veranderde economische situatie sinds de vaststelling van het structuurplan en de voorliggende besluitvorming over de uitwerking daarvan.

Voortgang Zwolse Buiten

Door de raad worden feitelijke vragen gesteld over de toegepaste strategie met betrekking tot de uitgifte, het effect van de gehanteerde bebouwingseisen en organisatorische aspecten van dit project. De vragen worden door de wethouder afdoende beantwoord om het voorstel als A-stuk door te geleiden naar de eerste A-raad na de zomer. Op de vraag inzake de rentelasten die op het project drukken wordt schriftelijke geantwoord.

Wijziging verordening leerlingenvervoer

Wegens het niet tijdig beschikbaar zijn van de portefeuillehouder als gevolg van de parallelsessies op deze avond wordt het agendapunt van de agenda gehaald.

Zwemwater Zwolle

Gestart wordt met een korte presentatie van SEZZ (P. van de Vegt) waarbij met name wordt ingegaan op het bad in Stadshagen en manier waarop gecommuniceerd is met Sezz en met Akwaak. De portefeuillehouder zegt hierover toe een schriftelijke reactie aan de raad te sturen. Deze reactie zal hij eerst voor een reactie voorleggen aan SEZZ. Vervolgens worden vragen gesteld over de verdeling tussen de capaciteit welke gerealiseerd wordt voor enerzijds wedstrijd en instructie en anderzijds voor recreatief zwemmen. Dit tevens in relatie tot verdeling van deze capaciteit over drie exploitanten. Is het effect daarvan dat de gemeente marktpartijen onbedoeld gaat subsidiëren? Ook wordt gevraagd naar de toekomstbestendigheid van de zwemvoorziening welke door markpartijen gerealiseerd wordt. Op een vraag over de definitieve overeenkomst met Windesheim wordt toegezegd dat de raad deze voorgelegd krijgt. Ook over duurzaamheid en de regelingen welke worden getroffen voor de medewerkers van SEZZ worden vragen gesteld. Aangezien de overeenkomst met Windesheim nog niet definitief is wordt besloten om het definitieve voorstel na het zomer reces nogmaals te agenderen voor de informatie ronde.

Hedon

Door verschillende fracties worden vragen gesteld bij de noodzaak tot aanvullend onderzoek. Het huidige rapport geeft voldoende duidelijkheid; wat is de meerwaarde van aanvullend onderzoek. De portefeuillehouder geeft aan met dit voorstel een uitspraak van de raad of hij zich herkent in geformuleerde ambities voor Hedon. Is dit een goede vertaling van de prestatieafspraak uit het collegeakkoord. Met de uitkomsten van het aanvullende onderzoek kan vervolgens een afgewogen keuze worden gemaakt. De uitkomsten zijn ruimschoots voor de behandeling van de begroting beschikbaar. Met het oog daarop nodigt de voorzitter de fracties uit om bij de besluitvormende ronde over de PPN zich uit te spreken over hun standpunt ten aanzien van Hedon.

Meningsvorming

Initiatiefvoorstel Zwolse Stadspas
Het een initiatiefvoorstel van GroenLinks/De Groenen wordt door de fractie nog eens toegelicht. In hun bijdrage geven de meeste fracties aan dat men voorstander is van de bevordering van deelname aan sociale activiteiten door de minima. Men was er niet van overtuigd dat een Stadspas hiervoor een goed middel is. Sommige fracties noemden zo´n pas stigmatiserend. Verder werd ingebracht dat binnen het huidige armoedebeleid aandacht wordt besteed aan participatie. Als bij de evaluatie van het armoedebeleid blijkt dat dat onvoldoende is, moet nagedacht worden over mogelijk aanvullende regelingen. GroenLinks/De Groenen pleitte er voor om door het houden van een haalbaarheidsonderzoek nu vast maatregelen inzichtelijk te maken, die de drempel verlagen voor deelname aan sport, cultuur en sociale activiteiten door de doelgroep. Conclusie is dat de raad voorstander is van het bevorderen van participatie, maar dit wil meenemen met de evaluatie van het armoedebeleid. Vooralsnog is de raad er niet van overtuigd dat de stadspas hiervoorj een goed middel is. GroenLinks/De Groenen is blij dat participatie op de agenda is gezet en zal nadenken over een mogelijk vervolg van hun initiatief voorstel.

SP notitie: "Bijzondere bijstand: een nieuwe schuld is geen oplossing"

De fractie van de Socialistische Partij heeft een notitie gemaakt over leenbijstand. In de vorm van een informatienota heeft het college hier op gereageerd. Er werd gedebatteerd over de vraag of er een einde moet komen aan leenbijstand. De fractie van de SP zei in de inleiding dat hierdoor mensen (verder) in de schulden komen en dat het ruimhartig verstrekken van bijzondere bijstand voor duurzame gebruiksgoederen veel beter is. Een aantal fracties was het hiermee eens. Andere fracties stelden dat door de recente aanpassing van de verordening langdurigheidstoeslag minima eerder in aanmerking komen voor een toeslag. Daarnaast is er in het kader van armoedebeleid sprake van maatwerk, waarbij afhankelijk van de situatie ook leenbijstand kan worden verstrekt. Leenbijstand kan ook een middel zijn om mensen uit de doelgroep minder afhankelijk en meer weerbaar te maken. Hierbij werd ook gewezen op de eigen verantwoordelijkheid van mensen. Verder werd ingebracht dat er ongelijkheid ontstaat ten opzichte van mensen die wel in staat zijn van hun uitkering iets te reserveren voor de vervanging van een koelkast of wasmachine. Samengevat is de raad in meerderheid geen voorstander van een beleidswijziging.

Tussenevaluatie pilot Ideeënmakelaar

In verband met het uitlopen van de vorige agendapunten en door de volle agenda, wordt besloten dit agendapunt niet in de meningsvorming te bespreken. De tussenevaluatie van de ideeënmakelaar wordt rechtstreeks geagendeerd voor de besluitvormingsronde A op 29 juni 2009. Moties, amendementen en stemverklaring zijn dan mogelijk.

Programma van Eisen Rodetorenbrug

De door het college verstrekte aanvullende notitie "Nut en noodzaak "Rodetorenbrug" en "Brug over de Achtergracht" was voor een aantal fracties onvoldoende. De op 18 mei gevraagde integrale benadering van alle argumenten om de bruggen over de stadsgracht te realiseren vond men niet terug in de notitie. Ook is in de informatienota van het college niet ingegaan op mogelijke alternatieven. Over het algemeen konden de meeste fracties, zich om verschillende redenen niet vinden in het voorliggende PvE. De discussie ging over bereikbaarheid van de binnenstad, de verkeersstromen, de uiterlijke verschijningsvorm, de verkeersveiligheid, het historisch perspectief en de functionaliteit van de brug. Over de doorvaarthoogte kwam aan het begin van de vergadering duidelijkheid; in het PvE wordt 3.45 m als eis gesteld. Dit is voldoende voor het soort vaartuigen dat gebruik maakt van de passantenhaven. Wethouder Knol gaf aan dat hij een eenduidige visie van de raad van belang vindt. Hij constateerde dat er bij de raad nog onvoldoende zicht is op alle argumenten. Hij wil graag de zomerperiode benutten om alle argumenten nog eens op een rijtje te zetten en inzichtelijk te maken. Door deze uitgebreide integrale benadering is het in zijn ogen ook mogelijk om besluitvorming over de brug over de Achtergracht hierbij te betrekken. De conclusie is dat direct na het zomerreces op basis van een overall beleidsnotitie verder meningsvormend wordt gesproken over de bruggen over de stadsgracht.

Bron: Raadsgriffie
Datum van 23-06-2009 tot 22-06-2010