Senternovem

24-06-2009 | 100 miljoen voor innovatie binnen de zorgsector

SenterNovem voert nieuwe instrumenten uit

Vandaag, woensdag 24 juni, hebben minister Klink en staatssecretaris Bussemaker van VWS vier nieuwe instrumenten bekend gemaakt om innovatie binnen de zorgsector te stimuleren. Hiervoor is tot en met 2012 100 miljoen euro beschikbaar. Dit gebeurde tijdens het event van het Zorginnovatieplatform (ZIP) in de Beurs van Berlage in Amsterdam. De instrumenten richten zich op zorgaanbieders, (zorggerelateerde) ondernemers, kennisinstellingen en adviseurs in de zorgsector. SenterNovem voert deze instrumenten uit in opdracht van het Zorginnovatieplatform.

Innovaties zorgen ervoor dat de kwaliteit van de zorg verbetert. Dat werkprocessen soepeler verlopen en dat de zorg beter is afgestemd op de patiënt. Innovaties kunnen technisch van aard zijn, zoals de inzet van moderne ICT-middelen of de ontwikkeling van nieuwe diagnostische apparatuur. Maar vernieuwing kan ook betrekking hebben op oplossingen voor het stijgende tekort aan goed personeel in de zorg. Om innovatie in de zorg een extra steun in de rug te geven, kunnen organisaties en bedrijven in de zorg gebruikmaken van vier nieuwe financiële instrumenten.

Hieronder volgt een korte omschrijving van de vier instrumenten. Meer informatie is te vinden op www.senternovem.nl/zorg.

Met de Zorg Innovatievoucher kan vanaf 1 juli kennis worden ingekocht bij een kennisinstelling of een organisatieadviesbureau. Een Zorg Innovatievoucher is een soort 'tegoedbon' voor kennis. Er zijn vouchers van 2.500, 7.500 en 21.000 euro.

Het ZIP wil de innovatieve samenwerking tussen zorgaanbieders, professionals en ondernemers stimuleren met de inzet van Zorg-InnovatiePrestatieContracten. Hierin werken partijen meerjarig met elkaar samen aan een innovatie. Ook deze kunnen vanaf 1 juli aangevraagd worden.

Het ZIP zal vanaf januari 2010 een Call voor experimenten doen uitgaan voor innovatieve oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken die betrekking hebben op de zorg. Bedrijven en organisaties die innovatieve oplossingen aandragen en die experimenteren met innovaties in de zorg met als doel deze te commercialiseren, kunnen hierop inschrijven.

Ten slotte is er ook de Call voor opschaling. Deze regeling is bedoeld om innovaties die zich op kleinschalig niveau hebben bewezen een bredere toepassing te geven. Het gaat hierbij om innovaties (nieuwe technieken, processen of concepten), waarmee een maatschappelijk belang is gediend. De eerste `call' zal medio juli zijn.

Meer informatie is over het Zorginnovatieplatform is te vinden op www.zorginnovatieplatform.nl.