K.V Archivarissen


Leerlingen maken eigentijdse archieven

Archief Eemland, bibliotheek Amersfoort en Surfnet leren jongeren archiveren.

Leerlingen van Meridiaan College t Hooghe Landt en het Trias College in Amersfoort leggen het leven in de stad van 2009 vast. Samen exposeren 360 vmbo- en havo-leerlingen hun kijk op Amersfoort op de website www.eigentijdsamersfoort.nl.

Ieder groepje vult een eigen webpagina met filmpjes, fotos en teksten over een gekozen thema. De themas zijn: stadsverandering, jong in 2009, allemaal anders en wonen, maar de leerlingen mogen ook zelf een thema bedenken. Archief Eemland zorgt in samenwerking met bibliotheek Amersfoort en Surfnet voor aanvullende informatie op de website, zoals tips bij fotograferen en uitleg over archiveren.

De leerlingen starten het project met de digitale presentatie Tijd terug waarin zij kort kennismaken met de 750-jarige geschiedenis van Amersfoort. Daarna krijgen zij een les Tijd in beeld dat ingaat op bronnenkritiek. Vervolgens gaan de leerlingen in groepjes als reporter aan de slag.

Tot half juli zal de website groeien met kleine eigentijdse archiefcollecties. De beste collectie wordt voor de eeuwigheid bewaard bij Archief Eemland. Maar ook de origineelste vertaling van een thema en de mooiste uitwerking zullen beloond worden met prijzen tijdens de spetterende prijsuitreiking op 4 september.

Tot half juli wordt de website aangevuld. De teams strijden tegen elkaar voor prijzen die worden uitgereikt op 4 september a.s. in popodium De Kelder. Burgemeester van Vliet-Kuiper zal de eerste prijs overhandigen. Leerlingen kunnen ook buurtbewoners ontmoeten om hun onderzoek kracht bij te zetten. Portaal Eemland, die het project financieel ondersteund, heeft hierin een bemiddelende rol.

(Bron: Archief Eemland)