Feiten over gevelbehandeling gewenst

24/06/2009 14:11

OSB

Nationale monumenten zoals het Paleis op de Dam moeten zorgvuldig behandeld worden. Daar is iedereen het over eens. De meningen over de gevelbehandeling verschillen echter. Tijd om ons te richten op feiten.

Bij gevelbehandeling hebben we het niet over het stralend wit maken van een gebouw. We hebben het over het verwijderen van een smerige aanslag. Een aanslag die onder meer is ontstaan door verkeersinvloeden en de daarmee ontwikkelde koolstofvervuilingen en overige uitstoot. Wat te denken van jarenlange invloeden van remstof, ijzeroxide van de tramrails en koperoxide van de bovenleidingen. En dan hebben we het nog niet over al die tienduizenden schoorstenen die in onmiddellijke omgeving van het Paleis over een periode van vele jaren hun vervuilende uitstoot hebben verspreid.

Het op professionele wijze behandelen van gevels vraagt om een behoorlijke dosis kennis van gevelmaterialen en middelen gekoppeld aan een werkmethode die geschikt is voor het desbetreffende bouwwerk. Onlangs hoorden we een monumentenbeheerder nog opmerken, dat hij die algjes en mosjes op 'zijn' monument zo fraai vond. Maar we moeten niet vergeten, dat algen en mossen zuur afscheiden en dat daardoor voegen worden opgelost en er slechts los zand overblijft. De mening van deze beheerder doet dus geen recht aan de opvatting, dat we alles moeten doen om onze historische bouwwerken te beschermen.

Wij roepen alle betrokkenen op om dezelfde taal te spreken. Een 'wasbeurt' zoals door ons bedoelt, dus het verwijderen van de hierboven genoemde 'aanslagen', zonder te streven naar welke egale kleur dan ook, doet naar onze opvattingen méér recht aan de authentieke staat van het bouwwerk. In bepaalde gevallen kunnen door middel van volstrekt veilige chemische behandelingen opzienbarende resultaten worden bereikt. We kennen gelukkig honderden voorbeelden in ons land waar professionele gevelbehandelaars een fantastisch resultaat hebben weten te bereiken.

Bij OSB zijn voldoende leden aangesloten die kennis hebben van de materie. OSB-Platform Gevel wil dan ook graag met iedereen hierover van gedachten wisselen. Het uitwisselen van kennis en ervaringen kan alleen maar in het belang zijn van het desbetreffende bouwwerk.





http://www.osb.nl