Gerechtshof 's-Gravenhage


Hof Den Haag veroordeelt voormalig BVD-ambtenaar tot twee jaar gevangenisstraf

Den Haag, 24 juni 2009 - Het Haagse gerechtshof heeft op 24 juni 2009 twee jaar gevangenisstraf opgelegd aan Paul H. voor het illegaal in zijn bezit hebben van een pakket staatsgeheime documenten. Deze documenten had hij onder zich genomen in de jaren dat hij bij de BVD (thans: AIVD) werkzaam was. De rechtbank in Den Haag veroordeelde H. eerder tot dezelfde straf.

De zaak kwam in 2006 in de openbaarheid door de publicatie van staatsgeheime BVD-informatie in De Telegraaf. De journalisten van deze krant hebben nooit hun bron willen noemen. Dat H. met De Telegraaf in contact heeft gestaan, is nooit vastgesteld. De aanklacht in deze zaak luidde dat H. de documenten waarover De Telegraaf de beschikking kreeg tevoren illegaal in zijn bezit had gehad. H. heeft dit steeds ontkend. Het hof acht dit wel bewezen, op grond van diverse getuigenverklaringen èn het feit dat H. nauw betrokken is geweest bij onderzoeken waarop diverse Telegraaf-documenten betrekking hadden.

Bij de bepaling van de strafmaat verwijt het hof H. met name dat hij "ernstige risico's in het leven heeft geroepen voor de veiligheid van de menselijke bronnen van de BVD/AIVD, wier identiteit door het in de openbaarheid komen van hen betreffende informatie bekend zou kunnen worden".

De advocaat van H. had aangevoerd dat er geen sprake was geweest van een eerlijk proces tegen H., onder andere omdat het in dit proces draaide om "geheime stukken en op informatie van een geheime organisatie, de AIVD". Het hof onderkent dat een zaak als deze "beperkingen meebrengt voor de openheid waarin de zaak kan worden behandeld", maar overweegt daarbij dat dat op zichzelf nog niet hoeft te betekenen dat er geen sprake meer is van een eerlijk proces: "een dergelijk standpunt zou meebrengen dat in een zaak als de onderhavige strafrechtelijke handhaving van de rechtsorde niet mogelijk zou zijn". Het hof vindt dat de verdediging op dit punt genoeg is gecompenseerd doordat de verdachte zelf inzage heeft gehad in de geheime stukken waar de raadsman op doelde.

LJ Nummer

BI9646

Bron: Gerechtshof 's-Gravenhage Datum actualiteit: 24 juni 2009 Naar boven