CPNB


Persbericht 24-6-2009

Nederlandse Kinderjury: âBoeken van Francine Oomen en Paul van Loon ongekend populairâ

Paul van Loon wint voor de 10e keer de Prijs van de Nederlandse Kinderjury. Francine Oomen wint de prijs voor haar Hoe overleef ik...-reeks voor de 7e achtereenvolgende keer. Dit is vanmiddag door de Senaat van de Nederlandse Kinderjury bekendgemaakt. Meer dan 23.000 kinderen stemden de afgelopen maanden op hun favoriete boek. Doel van de Nederlandse Kinderjury is zoveel mogelijk kinderen kennis te laten maken met nieuwe kinderboeken en ze aan te zetten tot kritisch lezen. De Nederlandse Kinderjury wordt mogelijk gemaakt door ABN AMRO.

Paul van Loon's Dolfje Sneeuwwolfje ontving de prijs in de categorie 6 tot 9 jaar. In de categorie 10 tot 12 jaar is Francine Oomen's Hoe overleef ik mijn vriendje? (en hij mij!) de winnaar. Het eerste boek over Dolfje Weerwolfje werd al in 1998 bekroond met de Prijs van de Nederlandse Kinderjury. Dat betekent dat inmiddels een hele generatie kinderen is opgegroeid met de boeken van Paul van Loon. Ook de Hoe overleef ik...-reeks is al jarenlang ongekend populair onder de kinderen in Nederland.

De 12 Senaatsleden lazen de boeken waar het meest op gestemd is en gaven hun oordeel in een juryrapport: `Hoe doet Paul van Loon het toch? Hij heeft wéér een verrassend verhaal geschreven over Dolfje Weerwolfje, dat spannend is tot en met de laatste bladzijde.' Over Hoe overleef ik mijn vriendje? (en hij mij!) sprak de Senaat: `Francine Oomen heeft al zoveel Hoe overleef ik boeken geschreven, dat ze steeds beter in de hoofdpersoon Rosa zit. De serie werkt haast verslavend: als je één deel gelezen hebt, ben je steeds benieuwd hoe het verder gaat.'

Vorige week heeft ABN AMRO het hoofdsponsorschap met de Nederlandse Kinderjury verlengd tot en met 2012. De bank blijft verbonden aan de Nederlandse Kinderjury omdat zij het vanuit haar maatschappelijke betrokkenheid belangrijk vindt boeken onder de aandacht van kinderen te brengen.