KNHS


Cursisten Jurycursus Zware Tour op stalbezoek in Harskamp 24 juni 2009
Edward Gal - Totilas 2

Na een tweetal theorielessen en een perstraining gingen de jurycursisten op 23 juni jl. op pad naar hun eerste stalbezoek. Nicole Werner, Edward Gal en Hans Peter Minderhoud ontvingen de cursisten en docent Wim Ernes zeer gastvrij op hun stal in Harskamp. Nadat Nicole alle aanwezigen welkom had geheten volgde een rondleiding door de accommodatie en werden er drie paarden in de rijbaan getoond.

Edward liet als eerste Interfloor Next One (Jazz x Le Mexico) zien, daarna volgde Hans Peter met IPS Tango (Jazz x Contango). Als klapstuk werd de negenjarige Moorlands Totilas (Gribaldi x Glendale) voorgesteld, het paard waarmee Edward begin juni tijdens Outdoor Gelderland Nederlands kampioen werd en tijdens het CHIO Rotterdam iedereen mee imponeerde.

Kwaliteiten
Beide ruiters waren zeer openhartig en gaven de verschillen in benadering en training per paard aan. Ook gaven ze een helder beeld van de trainingsjaren en arbeid die achter een goed opgeleid paard schuil gaan. Wim Ernes kon aan de hand van een aantal getoonde oefeningen zoals de piaffe en passage goed de verschillende kwaliteiten van alle drie de paarden bespreken en andere aspecten die mee genomen moeten worden in een jurybeoordeling.

Paard van de toekomst
Na afloop eindigde Wim in zijn dankwoord met een anekdote; hij vertelde hoe hij enkele jaren geleden werd gevraagd het dressuurpaard uit de toekomst te beschrijven. Destijds noemde hij daarbij dat dit paard eigenlijk zou moeten beschikken over vijf goede gangen, stap, draf, galop en piaffe en passage. Daarnaast moet dit paard het vermogen hebben om direct na aanspanning weer vanaf de eerste pas aan de lange teugel totale ontspanning te bereiken. Dit paard hebben wij vandaag gezien, aldus Wim Ernes over Totilas.

Foto Edward Gal met Moorlands Totilas: www.melissen.net.