Gemeente Hilversum

Adviesgroep Stationstoren succesvol van start

publicatiedatum: woensdag 24 juni 2009
De adviesgroep Architectuur Stationstoren heeft drie zaterdagochtenden hard en met veel enthousiasme gewerkt. En met resultaat. Betrokken bewoners, die uit interesse en soms met vakinhoudelijke inbreng meedachten over de vorm en uitstraling van de stationstoren, hebben gezamenlijk binnen drie weken een helder advies geformuleerd. Hierin spreekt de adviesgroep over de vorm en uitstraling van de toren en ook over het materiaalgebruik, functies in het gebouw en de inrichting van de openbare ruimte.
Groen tijdloos en bijzonder!

De adviesgroep vraagt om een eigentijds gebouw met afgeronde vormen. Er moet een markante top op komen die bijdraagt aan het silhouet van Hilversum. De uitstraling is vriendelijk, speels en toegankelijk. Duurzaamheid is een sleutelwoord. Dat komt terug in de natuurlijke materialen, stedelijk groen in het openbaar gebied maar ook in gebruik van het gebouw voor nu en in de toekomst. De adviesgroep ziet graag horeca op de begane grond waar openbaar gebied en het gebouw natuurlijk in elkaar overlopen. De top moet voor publiek toegankelijk worden en de adviesgroep doet de suggestie om in het gebouw plaats te maken voor de VVV. Het gebouw kent geen achterkanten en aan de kant van het station en stad is ruimte voor terrassen. De stationstoren staat zoveel mogelijk in de hoek van de Schapenkamp/Stationsstraat, zodat er een plein met stevige bomen en wat bankjes ontstaat voor het station.

Hoe nu verder?
Binnenkort staat het volledige advies op internet. Om een beeld te krijgen of de aanbevelingen van de adviesgroep breder gedragen worden, wordt het advies in de vorm van stellingen deze zomer voorgelegd aan het burgerpanel. Het burgerpanel is een groep bewoners die samen een dwarsdoorsnede vormen van de Hilversumse samenleving. Informatie over het burgerpanel vindt u op www.burgerpanelhilversum.nl. Het advies van de adviesgroep Architectuur Stationstoren wordt samen met de uitkomsten van het burgerpanel na de zomer voorgelegd aan het college en de gemeenteraad. De raad stelt de randvoorwaarden waarmee de architect aan de slag gaat uiteindelijk vast. In deze tweede fase krijgt de adviesgroep wederom een rol.