Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


4. Antwoorden op kamervragen van het Kamerlid Koser Kaya over het bericht dat regionale Elektronische patiëntendossiers de privacy schenden

Antwoorden op kamervragen van het Kamerlid Koser Kaya over het bericht dat regionale Elektronische patiëntendossiers de privacy schenden

Kamerstuk, 24 juni 2009

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

MEVA-K-U-2934812

24 juni 2009

Geachte voorzitter,

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het Kamerlid Koser Kaya (D66) over het bericht dat regionale Elektronische patiëntendossiers de privacy schenden (ingezonden 28 mei 2009).

Hoogachtend,

de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

dr. A. Klink

Vraag 1

Bent u bekend met het bericht van het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) `Twee regionale elektronische patiëntendossiers in strijd met de wet'? 1)

Antwoord 1

Ja.

Vraag 2

In hoeverre zijn de door het CBP onderzochte dossiers illustratief voor andere regionale patiëntendossiers?

Antwoord 2

Het CBP heeft twee regio's onderzocht. Het CBP heeft echter aangegeven sterke aanwijzingen te hebben dat overtreding van privacyregels zich ook elders voor-doet.

Vraag 3

In hoeverre kunt u voorkomen dat mensen die bezwaar hebben aangetekend tegen deelname aan het landelijk Elektronisch Patiëntendossier bij invoering ervan toch in het dossier worden opgenomen als gevolg van eerdere opname in een regionaal dossier?

Antwoord 3

Mensen die bezwaar hebben aangetekend tegen deelname aan het EPD kunnen er op vertrouwen dat hun gegevens niet bij het Landelijk Schakelpunt zullen worden aangemeld, ook al staan zij geregistreerd in een regionaal dossier. Burgers kunnen dit zelf controleren zodra toegang patiënt eind van dit jaar mogelijk is gemaakt.

Vraag 4

Bent u bereid te controleren of alle mensen die bezwaar hebben aangetekend tegen opname van hun gegevens in het Elektronisch Patiëntendossier niet zijn opgenomen in regionale dossiers, en deze gegevens zo nodig uit de regionale dossiers te verwijderen? Zo nee, waarom niet?

Antwoord 4

Nee, ik ben niet van plan dit te gaan controleren. In de brief die mensen eind vorig jaar hebben ontvangen over het landelijk EPD heb ik iedereen in de gelegen-heid willen stellen om, nog voordat zorgaanbieders massaal aan gaan sluiten op het landelijk EPD, te kiezen voor algehele uitsluiting van deelname aan het landelijk EPD. Het feit dat mensen hiertegen bezwaar kunnen hebben, betekent niet automatisch dat zij ook tegen registratie en uitwisseling op regionaal niveau bezwaar hebben.
Het maken van bezwaar tegen uitwisseling via het landelijk EPD heeft geen in-vloed op de regionale uitwisseling. Het kan dus gebeuren dat een patiënt bezwaar heeft gemaakt tegen landelijke uitwisseling, maar er desondanks regionaal wel gegevens van hem of haar worden uitgewisseld. De patiënt kan alleen bij de be-treffende zorgverleners aangeven hier geen toestemming voor te geven. De zorgverleners zijn zelf verantwoordelijk voor de regionale netwerken.

Vraag 5

Kunt u aangeven of het al mogelijk is op veilige wijze via internet bezwaar aan te tekenen tegen opname van de gegevens in het Elektronisch Patiëntendossier met gebruikmaking van DigiD? Zo nee, waarom niet?

Antwoord 5

Op dit moment is het technisch nog niet mogelijk om bezwaar te maken met DigiD. Het streven is het gebruik van DigiD voor het maken en intrekken van bezwaar binnen 4 maanden gerealiseerd te hebben.


1) Persbericht CBP, 27 mei 2009