Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap


1

> Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag
Raad voor Cultuur Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375 Postbus 61243 2500 BJ Den Haag 2506 AE DEN HAAG www.minocw.nl

Contactpersoon N. vom Bruch

T +31-70-412 2678 n.vombruch@minocw.nl IPC 3300 Datum
Betreft Eigen inkomstennormen cultuurproducerende instellingen Onze referentie 132867 basisinfrastructuur

Geachte Raad,
Hierbij treft u het voorstel Eigen inkomstennormen voor de cultuurproducerende instellingen in de basisinfrastructuur. Dit voorstel is het resultaat van overleg tussen vertegenwoordigers van brancheverenigingen en platforms uit de cultuur- en erfgoedsector en medewerkers van mijn departement.

Ik ben voornemens dit voorstel over te nemen. Als dit voorstel u nog aanleiding geeft tot het maken van opmerkingen dan hoor ik dat graag.

Nader advies vraag ik u op twee onderdelen.


- Het voorstel heeft consequenties voor de wijze van beoordelen van subsidieaanvragen door de raad. Ik verwijs naar de betreffende tekst in het voorstel. Ik verzoek u mij binnen de bestaande financiële kaders een voorstel te doen voor de invulling van deze adviesrol.


- Onder de cultuurproducerende instellingen vallen ook de ontwikkelinstellingen, die op basis van artikel 9l van de ministeriële regeling worden gesubsidieerd. Een aantal instellingen produceert zelf geen cultuuruitingen, maar specifieke activiteiten ten dienste van hun sector. Dit is uiteraard bepalend voor de condities voor het realiseren van eigen inkomsten. Het gaat om: Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten, Binoq/Atana, Eutopia, Architectuur Lokaal, Digitaal Erfgoed Nederland, Archiprix, Europan Nederland en El Hizjra. Ik verzoek u mij te adviseren of bovengenoemde instellingen om genoemde redenen vrij moeten worden gesteld van de voorgestelde normen.

Eventuele opmerkingen over het voorstel en het advies over de ontwikkelingsinstellingen ontvang ik graag voor 1 september. Het advies over de gevolgen van het voorstel voor de werkwijze van de raad ontvang ik graag voor 1 november.

Met vriendelijke groet,

de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

dr. Ronald H.A. Plasterk
a
na 1 van 1 Pagi