RTL Group

Onthulling RTL Nieuws: misbruik Benno L. al in 1996 gemeld bij politie

De zedenzaak in Den Bosch blijkt veel groter dan gedacht, zo blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. Niet alleen tijdens zwemlessen maar ook thuis en tijdens zijn werk als rij-instructeur zou de Bosschenaar Benno L. jonge meisjes hebben misbruikt. RTL Nieuws ontdekte dat al in 1996 van dit misbruik, dat plaats zou hebben gevonden in 1981 en 82, door de slachtoffers melding is gemaakt bij de politie. In het Half Acht Nieuws van vanavond spreekt RTL Nieuws exclusief met twee nieuwe slachtoffers van Benno L., die is opgepakt op verdenking van het misbruiken van 98 kinderen.

De meisjes, ten tijde van het misbruik twaalf en achttien jaar oud, durfden in eerste instantie geen aangifte te doen. Maar in 1996 maakte de moeder van het twaalfjarige meisje toch melding bij de zedenpolitie, omdat ze bang was dat Benno L. nieuwe slachtoffers zou maken. De politie zei niets te kunnen doen, omdat de zaak toen reeds was verjaard.

In 2004 kwam Benno L. opnieuw bij de politie in beeld na een melding van mogelijk misbruik van gehandicapte kinderen. De politie deed onderzoek, maar dat leverde niets op. Bovendien kwamen de gegevens uit 1996 niet boven tafel. De privacy-wetgeving verbiedt de politie om verder dan vijf jaar terug te kijken in het politieregister. Dat mag pas als er heel hard bewijs is, en dat was er in 2004 niet.

In een reactie laten zowel CDA als PVV weten de Wet Politieregisters te willen aanpassen. Het CDA-Tweede Kamerlid Haersma Buma wijst erop dat in 2006 de wettelijke mogelijkheden om terug te kijken in de politieregisters al zijn verruimd, maar dat als nu zou blijken dat dit onvoldoende is, de wet opnieuw onder de loep moet worden genomen. Raymond de Roon, tweede kamerlid voor de PVV, wil dat de barrière voor de politie wordt weggenomen, zodat verdachten van pedofilie niet langer de dans ontspringen.

Marieke Stuart, woordvoerder van de politie Brabant-Noord: Wij balen ervan dat het eerder zou hebben plaatsgevonden. Wij hebben ons aan de wet te houden zoals die door de wetgever is gemaakt en die hebben we uit te voeren.

Op rtlnieuws.nl zijn vanaf 19.30 uur de volledige interviews met de slachtoffers en de politie-woordvoerder te zien. Verder biedt de site een biografie van Benno L. inclusief een chronologie van de gebeurtenissen in de geruchtmakende zedenzaak en een verslag van de melding van het misbruik door de moeder in 1996.

Uitzending RTL 4, woensdag 24 juni om 19.30 uur.

Website: rtlnieuws.nl

---

Noot aan de redactie: voor meer informatie en/of interviews kunt u contact opnemen met Jasper Teijsse, RTL Nederland communicatie via 035-671 8933 of jasper.teijsse@rtl.nl.