Volker Wessels Stevin NV
Filter laat flora en fauna 'floreren'

24 juni 2009

Schoner en helderder water met minder algen. Het vernieuwende Automatic Backwash Filter (ABWF) van de rioolwaterzuiveringsinstallatie in Harderwijk stimuleert de waterkwaliteit van het Veluwemeer en indirect ook de flora en fauna. Directeur-generaal Keijts van Rijkswaterstaat, dijkgraaf Verwolf (Waterschap Veluwe) en wethouder Daamen (gemeente Harderwijk) verrichten half juni de opening.

Visser & Smit Hanab nam als hoofdaannemer in Harderwijk de vierde trapsfiltratie onder handen en introduceerde daarbij het nieuwe concept Automatic Backwash Filter. Het innovatieve karakter van dit concept openbaart zich in het filter dat zichzelf continu spoelt waardoor het niet buiten bedrijf hoeft. Het ABWF zorgt voor een extra nabehandeling van het gezuiverde water waardoor er minder fosfaat in het Veluwemeer terecht komt.

Hoe minder fosfaten in het water, hoe minder voedsel er voor algen is en hoe minder kans op algenbloei. Het uiteindelijke doel is schoner, helderder water met meer variatie aan planten en dieren. Naar verwachting stijgt de groei van waterplanten op grotere diepte en inherent daaraan ook het aantal plantenetende watervogels zoals de kleine zwaan, tafeleend, meerkoet met zo'n 2,5%.
Voor meer technische specificaties: www.abwf.nl