Provincie Friesland


---

PERSBERICHT

Nummer: TR 192
Datum: 23 juni 2009

Investering van 5 miljard nodig voor bouw- en verbouwopgave in Fryslân Verstedelijkingsopgave voor komende 10 jaar in beeld

Gedeputeerde Staten van Fryslân hebben voor de periode van 2010-2020 de opgaven op het gebied van Verstedelijking en Stedelijke Vernieuwing in beeld gebracht die voor de toekomst van Fryslân belangrijk zijn. Er is gekozen voor een brede insteek: naast fysiek ruimtelijke aspecten is ook naar sociale aspecten gekeken, en naast de stedelijke opgaven zijn ook de opgaven voor het platteland in beeld gebracht. Fryslân staat de komende jaren voor een aantal forse opgaven. 'De bouw- en verbouwopgave in Fryslân vraagt de komende jaren een forse noodzakelijke investeringsinspanning van gemeenten, corporaties, rijk, provincie en marktpartijen: totaal gaat het om 5 tot 5,5 miljard euro,' aldus gedeputeerde wonen en ruimtelijke ontwikkeling Hans Konst.

De Opgaven Verstedelijking en Stedelijke vernieuwing worden in de volgende speerpunten gepresenteerd:
1) kwalitatieve aanpassing van de woningvoorraad en woonomgeving
2) krimpregio's en sociaaleconomische impulsen
3) opknappen en aanpassen van bedrijventerreinen
4) gebiedsgerichte, complexe projecten in stedelijke bundelingsgebieden

Deze integrale benadering wordt enerzijds ingezet in besprekingen met het rijk, en aan de andere kant om met de betrokken partijen in Fryslân de opgaven voor Fryslân de komende tijd verder uit te werken. Gezien de specifieke positie van Leeuwarden in het rijksbeleid (vergelijkbare status als het stedelijk netwerk Groningen-Assen) zal het Rijk zich bij de te maken Verstedelijkingsafspraken primair richten op Leeuwarden. Konst: 'We willen nu de discussie met betrokken partijen aangaan over hoe de opgaven er precies uit moeten gaan zien, en onderzoeken welke instrumenten en middelen we kunnen inzetten. Vertaling van opgaven in concrete uitvoeringsprogramma's met middelen en maatregelen gebeurt in een vervolgfase. Dit vergt nadere afwegingen en is nu nog niet aan de orde.'

In de woningmarkt van Fryslân komt de aandacht meer en meer te liggen op het opknappen van de bestaande woningvoorraad en de woonomgeving en op vervangende nieuwbouw. Ook de gevolgen van een afname van de bevolking maken een brede visie op de toekomstige opgaven noodzakelijk. Bij de kwalitatieve aanpassing (herstructurering) van de woningvoorraad in Fryslân wordt ingezet op een strategische impuls voor een grootschalige aanpak door alle betrokken partijen. Jaarlijks zullen 2.000 tot 3.000 huur- én koopwoningen een grondige opknapbeurt moeten krijgen incl. de woonomgeving. Daarnaast zullen jaarlijks nog eens 3.000 woningen energiezuiniger gemaakt moeten worden. Hans Konst: 'Een toekomstbestendige woningvoorraad en woonomgeving vormen een belangrijk kapitaal van Fryslân. Daarom is deze kwaliteitsimpuls ook als één van de 10 Beste Fryske Fiersichten geselecteerd. Naast fysieke maatregelen willen we vooral ook sociale maatregelen op basis van lokaal maatwerk stimuleren. Waar mogelijk sluiten we aan op bestaande programma's en projecten.' Daarnaast wordt ingeschat dat in de periode 2010-2020 circa 370 ha. bruto verouderde bedrijventerreinen in Fryslân opgeknapt moeten worden. 'Een beter en intensiever gebruik van bedrijventerreinen voorkomt onnodig ruimtegebruik en gaat verpaupering en verrommeling van het landschap tegen,'aldus Konst.

Een ander thema waarover Gedeputeerde Staten de discussie wil voeren is de krimp. Fryslân heeft nog niet te maken met actuele, scherpe krimpproblemen, zoals in Zuid-Limburg en Oost-Groningen. De afname van de bevolking verloopt in Fryslân veel geleidelijker. 'Daarom moeten we juist nu met de goede maatregelen anticiperen op de krimp, zodat problemen met bijvoorbeeld leefbaarheid, verpauperde panden en bereikbaarheid van voorzieningen zich hier niet in die omvang gaan voordoen, zoals in de hiervoor genoemde gebieden. We stellen voor om de Noordelijke schil van Fryslân, Noordoost en Noordwest Fryslân, als een pilot aan te wijzen, en binnen dit gebied ervaring op te doen met een integrale aanpak, samen met alle betrokken organisaties', zegt Hans Konst.

Ook zijn enkele grote, complexe sleutelprojecten in Leeuwarden, Drachten, Heerenveen, Sneek en Harlingen - de stedelijke centra in de economische kernzones - geselecteerd die van grote bovenlokale betekenis zijn. Versterking van de provinciehoofdstad Leeuwarden en van de Stadsregio staat daarbij voorop. Het gaat om forse investeringsprogramma's die van groot belang zijn voor een sterke positie en functie van de steden, ook voor de leefbaarheid van het platteland. Benutting van het bestaand bebouwd gebied, duurzaamheid en ruimtelijke kwaliteit staan centraal. Ook deze projecten vragen hoge investeringen, die deels onder het Regio Specifiek Pakket (compensatie Zuiderzeelijngelden) vallen. In het stedelijk bundelingsgebied Leeuwarden zijn als meest majeure gebiedsprojecten geselecteerd: ontwikkeling Nieuw Stroomland, Watercampus, gebiedsontwikkeling Tesselschadestraat e.o., vernieuwing binnenstad en kwaliteitsverbetering Wielengebied.

'Met het beschrijven van deze belangrijke opgaven voor Fryslân, willen we de komende tijd met alle betrokken organisaties de discussie aangaan en gezamenlijk zoeken naar effectieve strategieën en oplossingsrichtingen. Ook de provinciale rol en de financiering komen hierbij nadrukkelijk aan de orde. Hierover willen we ook de discussie aangaan met Provinciale Staten.' Het College van GS zet in op een actieve rol van de provincie om de opgaven in de komende jaren gerealiseerd te krijgen. 'Dat levert grote impulsen op meerdere fronten op: woonplezier, een aantrekkelijke en leefbare omgeving, ruimtelijke kwaliteit, werkgelegenheid, vitale wijken en buurten met groen en water", aldus Hans Konst.


---- --