Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Leidschendam, 24 juni 2009

RND: moderniseer CAO's
Detailhandel wil minder toeters en bellen

De Raad Nederlandse Detailhandel (RND) verwacht dat de lonen in de detailhandel de komende periode niet kunnen stijgen. Dat stelt de RND tijdens de presentatie van het jaarverslag 2008. Nu is het moment om bestaande arbeidsvoorwaarden te herzien. De RND pleit er daarom voor dat de huidige CAO's worden gemoderniseerd om afspraken te maken die passen bij deze tijd. Voorop staat dat de werkgelegenheid in winkels blijft behouden.

De RND wil juist nu de arbeidsvoorwaarden moderniseren omdat veel werknemers begrijpen dat de lonen momenteel nauwelijks kunnen stijgen. De looneisen van de vakbonden, zoals collectieve loonsverhogingen van meer dan 3%, vormen een risico voor bedrijven die het nu moeilijk hebben. Een algemene verhoging van loonkosten is nadelig voor de concurrentiepositie van winkeliers. Een gevolg hiervan is dat bedrijven genoodzaakt zullen worden om in de kosten te snijden en banen te schrappen.

Vooral de bepalingen rond toeslagen en werktijdenregelingen passen niet meer in deze tijd. Veel medewerkers in de detailhandel combineren een baan met studie of het ouderschap. Flexibele arbeidsverhoudingen gebaseerd op eigen verantwoordelijkheid vragen om aangepaste CAO's. Zo is in veel CAO's geregeld dat ervaren medewerkers niet op zaterdag mogen werken. CAO's moeten worden uitgedunt en voor zowel werkgever als werknemer duidelijk zijn.

De RND vindt ook dat het aantal CAO's kan worden beperkt. Momenteel zijn er ruim 30 CAO's in de detailhandel.

De Raad Nederlandse Detailhandel (RND) is een overkoepelende werkgeversorganisatie. De bij de RND - via de 13 brancheverenigingen - aangesloten detailhandelsondernemingen vertegenwoordigen ruim 20.000 vestigingen, 300.000 werknemers en een jaarlijkse omzet van 40 miljard. De RND behartigt de gemeenschappelijke economische en sociale belangen van zijn leden.



Ingezonden persbericht