Gemeente Rotterdam


---

2009 | 104
24 juni 2009
| |

Reactie college B en W op rekenkamerrapport:
College tevreden met ondersteuning sportverenigingen

De meeste sportverenigingen in Rotterdam zijn tevreden met de ondersteuning die ze ontvangen. Ook vinden ze deze steun via Stichting Sportsupport nuttig en goed toegankelijk. Verenigingsondersteuning is daarnaast goed voor het werven en behouden van leden. Het college is tevreden met deze conclusies van de Rekenkamer Rotterdam uit een onderzoek naar verenigingsondersteuning dat woensdag verschijnt. Het college ziet het onderzoek van de rekenkamer als een steun in de rug om nog meer uit het instrument verenigingsondersteuning te halen.

De rekenkamer stelt dat er meer inspanning nodig om de kleinere verenigingen te bereiken. Het college vindt dit een belangrijk signaal en stelt in haar reactie op het rapport dat ze de kleine verenigingen actiever gaat benaderen. Ook zal het college op aanbeveling van de rekenkamer doorgaan met het meten van effecten van verenigingsondersteuning.

Vitale verenigingen
Het college stelt verder in haar reactie dat de ondersteuning aan verenigingen nadrukkelijk niet in het leven geroepen is om de sportdeelname te verhogen. Verenigingsondersteuning is een manier om verenigingen vitaal te maken en te houden. Het college is van mening dat de vitaliteit van verenigingen van meerdere factoren afhangt dan alleen sportparticipatie. Zo kan het zijn dat een vereniging weliswaar veel leden heeft, maar nog wel ondersteuning nodig heeft. Vitale verenigingen zijn financieel gezond, hebben goede accommodatie, een evenwichtig ledenbestand en een krachtig bestuur. Het college stelt dat vitale clubs bijdragen aan de gezondheid, ontwikkeling en integratie van Rotterdammers.

Sportparticipatie
Verder wijst het college op het feit dat het sturen op sportparticipatie niet eenvoudig is. Mensen bepalen zelf of ze wel of niet gaan sporten; de overheid kan ze daar niet toe dwingen. Het college denkt dat succesvolle projecten als de schoolsportverenigingen en het Jeugdsportfonds op de lange termijn meer bijdragen aan een hogere sportparticipatie. Het college wil Rotterdammers meer laten sporten, maar zal de targets niet tussentijds aanpassen. Wel zullen in de toekomst doelstellingen op dit punt beter meetbaar worden gemaakt.

Sportbeleid
Verenigingsondersteuning is onderdeel van het sportbeleid dat door de gemeente in samenwerking met deelgemeenten wordt uitgevoerd. De gemeente ondersteunt sportverenigingen via de stichting Rotterdam Sportsupport met organisatie, ledenwerving, financiën en promotie. Het college stelt vanaf 2010 structureel 1,2 miljoen beschikbaar voor Sportsupport.



Gemeente Rotterdam