Arseus

Antwerpen, 24 juni 2009

Ackermans & van Haaren bereikt principieel akkoord over de verwerving van een deelneming van 30% in
Alcofina

Ackermans & van Haaren NV (AvH) heeft een overeenkomst ondertekend met Sibco Holding SA (Sibco) met het oog op de verwerving van een deelneming van 30% in Alcofina SA (Alcofina). Hiermee sluit AvH een partnership met Philippe Meeùs, oprichter van Sibco en Alcotra SA (Alcotra).

De uitvoering van de overeenkomst is onderwerpen aan de goedkeuring van de Nederlandse en de Duitse mededingingsautoriteiten. De closing zal naar verwachting plaatsvinden in de loop van de maand juli.

Alcofina bezit een deelneming van 45,3% in de Zwitserse trading vennootschap Alcotra met vestigingen in Genève, Rio de Janeiro, Singapore, Mexico en Houston.

Alcotra, opgericht in 1994, is actief in de trading van bio-ethanol. Circa 85% van de verhandelde bio- ethanol is afkomstig uit Brazilië, waar Alcotra over specifieke opslaginstallaties in de haven van Santos beschikt. In de VS staat Alcochem in voor de lokale distributie.

Bio-ethanol wordt gewonnen uit suikerriet en wordt gebruikt als brandstof, in de industrie en in de drankensector. Momenteel is bio-ethanol goed voor 2 à 3% van de globale brandstofconsumptie. Hogere kosten voor fossiele brandstoffen en een toenemend aantal programma's in verschillende landen om verplicht ethanol en brandstof te mengen zouden moeten leiden tot een hoger aandeel van bio-ethanol in de totale energieconsumptie.

In 2008 behaalde Alcotra een omzet van 643 miljoen USD en een nettoresultaat van 6,8 miljoen USD. Het is een van de grootste exporteurs van bio-ethanol uit Brazilië.

AvH wenst ook samen met Sibco te investeren in nieuwe ontwikkelingen in Brazilië inzake de productie van bio-ethanol, bij voorkeur in suikerrietplantages die voldoen aan hoge duurzaamheidscriteria. Door dit partnership bevestigt AvH haar toenemende focus op investeringen in de sector van hernieuwbare energie.

Ackermans & van Haaren is een gediversifieerde groep actief in 4 kernsectoren : bouw, bagger en concessies (DEME, één van de grootste baggerbedrijven ter wereld - Algemene Aannemingen Van Laere, een toonaangevende aannemer in België), vastgoed en aanverwante diensten (Leasinvest Real Estate, een genoteerde vastgoedbevak - Extensa, een belangrijke gronden- en vastgoedontwikkelaar met zwaartepunt in België, Luxemburg en Centraal-Europa), private banking (Bank Delen, één van de grootste onafhankelijke privé-vermogensbeheerders in België - Bank J.Van Breda & C°, niche-bank voor de ondernemer en de vrije beroepen in België), en private equity (Sofinim, één van de grootste risicokapitaalverschaffers in België, en GIB).
De groep concentreert zich op een beperkt aantal strategische participaties met een belangrijk groeipotentieel. AvH is opgenomen in de BEL20-index, de Private Equity NXT index van Euronext Brussel en in de Europese DJ Stoxx 600.

Website
Alle persberichten van AvH en haar belangrijkste groepsvennootschappen evenals de 'Investor Presentation' kunnen ook geraadpleegd worden op de AvH website: www.avh.be. Geïnteresseerden die de persberichten via e-mail wensen te ontvangen kunnen zich inschrijven via deze website, rubriek 'Nieuws'.