Ministerie van Buitenlandse Zaken

Afkickkliniek in Uruzgan doorbreekt taboe op drugsverslaving

24 jun 2009 | Vanaf vandaag kunnen drugsverslaafden in Uruzgan onder medische begeleiding afkicken. Met de opening van de kliniek in Tarin Kowt wordt het grootschalige drugsprobleem in Uruzgan nu voor het eerst aangepakt en krijgt het meer erkenning.

Volgens Dr. Miakhill Afgha Khan, de directeur Gezondheidszorg in Uruzgan, neemt de drugshandel en het aantal verslaafden af in de provincie, maar is behandeling nog steeds een probleem. Omdat ze geen goede begeleiding krijgen vallen patiënten vaak terug in hun verslaving.

In Tarin Kowt bestond al een Counseling Center waar drugsverslaafden advies kregen. Zo werd een inventarisatie mogelijk van de omvang van het probleem. In een jaar tijd registreerden er zich ruim 400 verslaafden. Dat is slechts het topje van de ijsberg: heroineverslaving, waar naar schatting enkele duizenden Uruzghani aan lijden, is een sociaal taboe in Afghanistan.

Met de komst van de afkickkliniek kunnen 15 patiënten nu een volledig traject volgen. Per persoon wordt er een behandelplan gemaakt. In het nieuwe centrum wordt therapie gegeven, voorlichting over drugsgebruik en wordt geholpen bij het ontwikkelen van een toekomstperspectief voor de patiënten .

De kliniek is toegankelijk voor zowel mannen als vrouwen uit de hele provincie en wordt geleid door een mannelijke dokter en een vrouwelijke consulente. Het vormt een onderdeel van het programma van het Nederlands Consortium voor Uruzgan (DCU), een club van vijf Nederlandse en twaalf Afghaanse NGOs die zich in Urzugan inzetten voor betere gezondheidszorg, onderwijs, plattelandsontwikkeling en veterinaire zorg.

* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl

Gerelateerde informatie

* Fact Sheet Gezondheidssector Afghanistan | PDF, 131 Kb

Afghanistan dossier