Port of Rotterdam

Lukoil in Rotterdamse raffinagefabriek

24-06-2009

De Russische oliemaatschappij Lukoil heeft voor ongeveer $725 miljoen een 45-procents aandeel verworven in de Total raffinaderij in Vlissingen. Dit is één van de tien raffinaderijen die via de Rotterdamse haven worden voorzien van ruwe olie, in totaal een kleine 100 miljoen ton per jaar. Total is bovendien aandeelhouder in de Maasvlakte Olie Terminal, de Maatschap Europoort Terminal en de Rotterdam-Antwerpen Pijpleiding. Het ligt in de lijn der verwachting dat Lukoil een indirect aandeel verwerft dat correspondeert met het belang in 'Vlissingen'. De transactie werd bekend gemaakt tijdens het bezoek van de Russische president Medvedev aan Nederland.

Lukoil is al enige tijd bezig om ´downstream´ activiteiten te ontwikkelen in Europa. In 2007 heeft het hiervoor tot $16 miljard gereserveerd, met als doel in 2017 twee miljoen vaten p;er jaar raffinagecapaciteit te hebben.Tot dusverre heeft Lukoil buiten Rusland capaciteit kunnen kopen in Bulgarije, Roemenië en de Oekraïne. Westelijker strandden meerder pogingen, met uitzondering van een belang van 49% in een raffinaderij op Sicilië. Aanvankelijk leek het Amerikaanse Valero zijn entree in Europa via Vlissingen te gaan maken. Het is nu de vraag of Valeo's logica van de overname zal leiden tot andere acquisities. (1)

Lukoil en Rotterdam
Lukoil heeft al een aandeel in een tankopslagbedrijf STR in het Rotterdamse Botlekgebied en ontwikkelt samen met Taqa een ondergrondse gasopslag 100 kilometer noordelijk van Rotterdam. Het gebruik Rotterdam als belangrijkste draaipunt voor de export van olieproducten en ruwe olie. Vijf van de via Rotterdam met ruwe olie bevoorrade raffinaderijen liggen in het havengebied (Shell, ExxonMobil, Koch, Kuwait Petroleum, BP) en Total ligt er dicht bij. De andere vier zijn gevestigd in Antwerpen en Noordrijn-Westfalen. Samen gebruiken ze jaarlijks tussen de 93 en 103 miljoen ton ruwe olie. Meer: http://www.portofrotterdam.com/mmfiles/facts_figures_tcm26-22141.pdf

(1) Bron overname, bedrag en gegevens Lukoil : Platts, 19 juni 2009