Gemeente Andijk



Feestpakket voor de Piramide

23 jun 2009
'Wie trots is op z'n kind geeft een feest zonder alcohol'. Dat was het motto van een landelijke wedstrijd en campagne van het Trimbos-instituut. Basisschool de Piramide deed mee en belandde in de prijzen.
gemeenten in West-Friesland die zich samen sterk maken voor een vermindering van het alcoholgebruik bij jongeren, sloten zich bij de campagne aan. Zij stelden eveneens een prijs beschikbaar. Basisschool de Piramide uit Andijk werd winnaar van de prijs voor Noord-Holland Noord. Basisschool De Baskuul uit Lutjebroek heeft de door de West-Friese gemeenten beschikbaar gestelde prijs gewonnen. Beide scholen ontvangen deze week een feestpakket en een cheque van EUR 250 voor een alcoholvrij afscheidsfeest van de basisschool. aandacht voor afscheid
De campagne werd in opdracht van het ministerie van Jeugd en Gezin uitgevoerd door het Trimbos-instituut in samenwerking met GGD-en en instellingen voor verslavingszorg. Ze was bedoeld om aandacht te besteden aan het afscheid van kinderen uit groep acht en de overgang naar de brugklas. Voor deze kinderen betekent dat een nieuw begin. Kinderen uit groep acht voelen zich steeds groter, maar voor sommige zaken zijn ze echt nog te jong. Veel kinderen drinken als ze 11-12 jaar zijn voor het eerst, om erbij te horen, stoer te zijn of uit nieuwsgierigheid. Maar alcohol is ongezond voor een kind tijdens de groei. De hersenen ontwikkelen zich minder goed, wat invloed heeft op de schoolprestaties. Geen alcohol tot minstens 16 jaar is het advies. Tijdens hun aanmelding konden ouders tegelijkertijd informatie over alcohol bij hun opgroeiende kind vinden, op discussies in het forum reageren en recepten van alcoholvrije cocktails uit wisselen met andere ouders.

Vierhonderd scholen
Ruim 3.500 ouders van kinderen uit groep acht op bijna 400 basisscholen hebben zich de afgelopen maand aangemeld op de site www.hetgrootstefeestvannederland.nl. Vanuit West-Friesland hebben zich twaalf scholen aangemeld; vanuit Noord-Holland Noord deden in totaal twintig scholen mee. De winnende prijs voor Noord-Holland Noord is door het Trimbos-instituut getrokken; die voor West- Friesland door de voorzitter van de stuurgroep Jeugd, Alcohol en Drugs, burgemeester Onno van Veldhuizen.

De winnende West-Friese scholen ontvangen hun prijs woensdag 24 juni uit handen van de wethouders voor Jeugdzaken in hun gemeenten. Zij krijgen een feestpakket met slingers, ballonnen en een cheque van EUR 250 om een mooi afscheidsfeest te kunnen houden voor hun groep 8.

Gemeente Andijk | Middenweg 73 | 1619 ZG | info@andijk.nl | www.andijk.nl |