Ingezonden persbericht


VNG Magazine is het officiële orgaan van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten.

Deze week in VNG Magazine nr. 16 vrijdag 26 juni 2009


* 'De burger is niet gek'
'De burger is niet gek. Dat zou artikel 1 van de Grondwet moeten worden'. Bij zijn afscheid van Groningen toont Jacques Wallage zich niet bang voor populisme bij een gekozen burgemeester. Een gesprek met de man wiens (politieke) leven verknoopt is met Groningen, zijn Haagse carrière elf jaar geleden opgaf voor het burgemeesterschap in 'zijn' stad en nu voorzitter wordt van de Raad voor het Openbaar Bestuur (ROB).


* Vrije schoolkeuze niet langer tegen elke prijs

Veel gemeenten zijn jaarlijks tienduizenden euro's kwijt aan het vervoer van leerlingen over zeer grote afstanden. Het is het gevolg van een bijna honderd jaar oud artikel in de Grondwet waarin de vrije schoolkeuze van ouders is geregeld. Zonder aan dat principe te willen tornen, vragen lokale bestuurders zich steeds vaker af of het nog wel zo vanzelfsprekend is de gemeentebegroting hiermee te belasten.


* 'Herstructureringsfonds voor krimpregio's'
Er moet een herstructureringsfonds komen voor regio's waar bevolkingsdaling een structureel probleem is. Dat zei Hans Dijkstal vorige week tijdens een 'krimptop' in Rotterdam. Samen met oud-burgemeester Jan Mans brengt de oud-minister van BZK binnenkort advies uit aan het kabinet over de problemen in Parkstad Limburg en andere krimpregio's.


* Deradicalisering lukt in Winschoten
Extreemrechtse jongeren 'deradicaliseren' ­ het blijkt te kunnen. Althans, een pilot in Winschoten verliep redelijk succesvol. Tegelijkertijd strandde dezelfde aanpak in Eindhoven in een vroeg stadium.


* Extra natuur in stad vergroot welvaart
Aanleg van extra natuur in de stad kan de welvaart vergroten. Zo levert de aanleg van natuur in Meerstad, een nieuwe stadswijk van Groningen waar voor iedere hectare rood ook een hectare groen is ingetekend, een verwachte nationale welvaartstoename op van ruim negentig miljoen euro. Dat blijkt uit een onderzoek van econoom Leendert Klokkenburg, die onlangs afstudeerde aan de Rijksuniversiteit Groningen.


* C2000 faalde tijdens poldercrash
Het communicatiesysteem C2000 van de hulpdiensten heeft op de dag van de poldercrash problematisch gefunctioneerd, zo concludeert de Inspectie Openbare orde en Veiligheid. Het ministerie van BZK gaat de oorzaken onderzoeken.


* Voorlopig akkoord regionale uitvoeringsdiensten Gemeenten en provincies laten uiterlijk op 1 januari 2012 bepaalde taken op het gebied van ruimte, bouwen en milieu uitvoeren, door regionale uitvoeringsdiensten. Beide overheden bepalen zelf de werkgebiedgrootte van deze uitvoeringdiensten.


* Afschaffen raadscommissies blijkt effectief
Het afschaffen van commissievergaderingen is de succesvolste manier voor raden om gewenste veranderingen door te voeren na de invoering van dualisme in 2002. Onderzoek onder 241 griffiers toont dat aan.


* Alle ruimte bij herindeling
De Tweede Kamer wil vooral aan gemeenten zelf overlaten met welke initiatieven zij omen om het lokaal bestuur of de gemeentelijke organisatie te versterken. Dat kan gemeentelijke herindeling zijn, maar ook een alternatief als het gastheerschap voor bepaalde taken of andere vormen van intergemeentelijke samenwerking.


* 'Toezicht corporaties niet centraal regelen' Kamer en kabinet moeten het nieuwe toezicht op de woningcorporaties niet centraal regelen op basis van incidenten. Die boodschap kreeg de Tweede Kamer mee in een hoorzitting over de nieuwe rolverdeling ('arrangement') tussen overheid en corporaties. Woensdag debatteert ze met minister Eberhard van der Laan over de vernieuwing van het corporatiestelsel.


* VNG Nieuws:

· 'Personeel is het kapitaal van gemeenten'. Harry de Vries, burgemeester van Lingewaard werd op het VNG-jaarcongres uitgeroepen tot de beste portefeuillehouder P&O
· Gesprek met Hanneke Balk-Lampe, nieuw lid VNG-bestuur
· Cao-overleg

· Verover een plaatsje bij opening VNG-bureau
· Hokken en keten

· Vrijwilligersverzekering

In de vakantieperiode verschijnt VNG Magazine driewekelijks: op 17 juli (nr. 17), 7 augustus (nr. 18) en 28 augustus (nr. 19). Daarna is de frequentie weer tweewekelijks

Bij overname van nieuws is bronvermelding verplicht