Partij van de Arbeid

'Pak drankmisbruik ouderen aan'

29-06-2009 03:02

Comazuipen, drankketen, breezers: de kranten staan er vol van. Maar niet alleen bij jongeren is sprake is van alcoholmisbruik. Ook onder ouderen kan overmatig alcoholgebruik tot grote problemen leiden. PvdA-kamerlid Bouwmeester wil daarom dat de minister ook dit probleem serieus aanpakt en snel met het beloofde plan van aanpak komt.

Uit cijfers van het Trimbos-instituut blijkt dat steeds meer ouderen te kampen hebben met een alcoholverslaving. De cijfers vertonen een verdubbeling van ingeschreven ouderen bij de verslavingszorg. Voor Bouwmeester reden genoeg om het onderwerp opnieuw onder de aandacht van de minister te brengen. Bouwmeester: Ouderen hebben naast het overmatig alcoholgebruik vaak ook andere problemen zoals vereenzaming, depressie, Korsakov en ander ziekten. Bovendien ligt er een taboe op het bespreken van deze problemen met de omgeving. Door het taboe ontstaan stille drinkers. Zonder tijdige hulp glijden zij vervolgens steeds verder af, en raken verwijderd van de samenleving. De staat is geen zedenmeester, maar we moeten voorkomen dat mensen gezondheidsschade oplopen of in een sociaal isolement raken.

Bouwmeester vervolgt: 'Als ouderen in de problemen raken komt dit vaak doordat ze geleidelijk aan dagelijks steeds meer drinken, het probleem sluipt er dus in. Bij jongeren ontstaan problemen door het excessief drinken: comazuipen. Dan wordt een probleem plotsklaps duidelijk.' De Almeerse is het probleem dat het excessieve drinken door de drinker zelf, maar ook bij de omgeving; zoals familie, huisartsen en werkgevers niet tijdig wordt herkend. Waarschijnlijk hebben dus meer mensen een alcoholprobleem dan de cijfers uitwijzen.

Daarom is het volgens Bouwmeester belangrijk de verschillen tussen de soorten drankmisbruik te zien en de aanpak daarop aan te passen. 'De grootste winst is te behalen bij vroegtijdig signaleren, dat maakt preventie mogelijk.' Mochten er toch problemen ontstaan dan moeten er mogelijkheden zijn voor behandeling op maat.

Een jaar geleden heeft Lea Bouwmeester reeds minister Klink gevraagd om alcoholproblemen bij ouderen serieuzer aan te pakken. De nieuwe cijfers vormen aanleiding om de minister van volksgezondheid te vragen snel met het beloofde plan van aanpak te komen tegen alcoholmisbruik van deze groep. Bouwmeester heeft de minster reeds gevraagd om nog voor het reces op haar voorstel te antwoorden.

Bouwmeester heeft het volgende voorgesteld:

* Achterhalen van de oorzaak van toename drankgebruik onder 55+
* Effectieve inzet om deze mensen weerbaar te maken tegen de verleiding van alcohol

* De omgeving alert maken op het herkennen van signalen
* Inzet op een effectief aanbod aan hulp

Tenslotte is het volgens Bouwmeester van belang om een algemene visie te vormen om misbruik van genotsmiddelen in het algemeen, en alcohol als grootste probleem in het bijzonder, tegen te gaan. Vanuit deze visie moet er per doelgroep en per genotsmiddel een aanpak komen. Anders blijven we hap-snap-beleid voeren en dat is niet effectief. Alcoholmisbruik is een groot probleem met persoonlijke en maatschappelijke schade, dat vergt een forse inzet op het voorkomen en tegengaan problematisch gebruik.