Gemeente Dordrecht

PERSBERICHT 2 juli 2009

Al meer dan 30.000 bezoekers tentoonstelling Calvijn & Wij Traktatie op 500ste verjaardag Calvijn

Met een traktatie vieren de organisatoren van de tentoonstelling Calvijn & Wij in de Grote Kerk in Dordrecht de buitengewoon goede start van de expositie. In de eerste acht weken werden al meer dan 30.000 bezoekers verwelkomd. Vrijdag 10 juli is het 500 jaar geleden dat Jean Cauvin in het Franse Noyon werd geboren. Ter gelegenheid daarvan ontvangen bezoekers op vrijdag 10 en zaterdag 11 juli een speciale Calvijnbonbon. De expositie is nog tot en met 31 oktober te bezichtigen.

Wereldwijd wordt dit jaar met allerlei activiteiten aandacht besteed aan de nalatenschap van Johannes Calvijn, die 500 jaar geleden werd geboren. De tentoonstelling 'Calvijn & Wij' in Dordrecht vormt het middelpunt van deze viering in Nederland en mag zich verheugen in een grote belangstelling. In de eerste acht weken kwamen meer dan 30.000 bezoekers naar de expositie in de Grote Kerk. Reden om het publiek op Calvijns verjaardag op iets extra's te trakteren. De Dordtse chocolademaker Olala Chocola maakte een aantal bijzondere lekkernijen ter gelegenheid van het Calvijnjaar, waaronder de Calvijnbonbon die de bezoekers nu in de kerk kunnen proeven.

Calvijn en calvinisme
De tentoonstelling 'Calvijn & Wij' is een multimediale presentatie over de zestiende-eeuwse denker, dominee en hervormer, en over het begrip calvinisme, dat in Nederland uitgroeide tot een cultuurfenomeen. Het is de eerste tentoonstelling over dit onderwerp in Nederland. 'Calvijn & Wij' levert de bezoekers dan ook veel verrassingen op. Maar weinig bezoekers wisten bijvoorbeeld dat Calvijn een Fransman was, en dat hij nooit in Nederland is geweest. Dat zijn naam verbonden is aan zogenaamd typisch Nederlandse karaktertrekjes, blijkt uit vele citaten van bekende en onbekende Nederlanders die in de tentoonstelling te zien zijn. En Calvijn vond zelf dat er ook veel te genieten viel in het leven; zo hield hij wel van een wijntje en vond hij het leven zonder romantische liefde maar niets. Veel bezoekers zijn dan ook benieuwd naar hun eigen 'calvinisme-score' en doen de C-factortest van Trouw waarmee de tentoonstelling besluit.

Korting voor calvinisten
Veel staat in het teken van Calvijn in Dordrecht deze zomer. Er zijn speciale Calvijnproducten te koop, zoals Calvijnjenever van Distilleerderij Rutte en Calvijnwijn. Een aantal horecazaken biedt de voor echte calvinisten onmisbare kortingen of speciale attenties aan op vertoon van de flyer die bij de tentoonstelling te verkrijgen is. Restaurants serveren toepasselijke Calvijnmenu's.

Fototentoonstelling, filmweek en arbeidsethos
Ook het cultureel programma rond Calvijn in Dordrecht wordt goed bezocht: de fototentoonstelling 'Calvijn & Ik' in Het Hof, die Erfgoedcentrum DiEP samen met dagblad Trouw organiseerde, roept veel emoties en herinneringen op. De tentoonstelling 'Calvijn in Beeld' in de tijdelijke locatie van het Dordrechts Museum aan de Nieuwe Haven loopt ook goed. Het aantal bezoekers van beide locaties zijn door de exposities meer dan verdubbeld. Filmhuis Cinode organiseerde een goed bezochte filmweek over calvinisme. En vorige week opende het Centrum Beeldende Kunst een tentoonstelling die kunstenaar en vormgever AZIZ samenstelde: 'Calvin Me', met werk van kunstenaars met een hoog arbeidsethos. Op www.calvijndordrecht.nl is een overzicht van alle evenementen en acties.


--