Gemeente Putten

Project "Op avontuur met Steventje" start op school Steenenkamer

Donderdag 2 juli 2009 om 10.00 uur geeft burgemeester mr. B.J. van Putten het startsein voor het project "Op avontuur met Steventje" bij school Steenenkamer.
De projecten "Op avontuur met â¦" zijn ontwikkeld in het kader van het Gebiedsgericht Cultuurbeleid West-Veluwe. De betrokken gemeenten zijn Nijkerk, Scherpenzeel, Barneveld, Putten, Ermelo en Harderwijk. Zij worden ondersteund door de provincie via Kunst en Cultuur Gelderland, Gelders Erfgoed en Edu-Art. In ieder project staat een historische figuur centraal. Voor Putten is dit Steventje van den Brink van de Mariahoeve (1905-1992).

Het doel van het project is kinderen in aanraking brengen met hun eigen (familie-)
geschiedenis, iets te leren over het leven van leeftijdgenoten 100 jaar geleden, het leven en werken op een kleine boerderij en de taal die werd gesproken (Putters Praoten).

Het project bestaat uit drie (optioneel vier) lessen op school en twee excursies.
De eerste les is bedoeld als algemene inleiding. Met behulp van foto's en voorwerpen uit de leskist over het leven van vroeger en hoe Putten er 100 jaar geleden uitzag. Er worden stukjes voorgelezen uit het boek de Mariahoeve over het leven van Steventje. Ook wordt een DVD vertoond, waarin de baronesse Van Pallandt van de Vanenburg een bezoek brengt aan de Mariahoeve om Steventje te bedanken voor het vinden van het hondje van de baronesse. Steventje en de vriendinnetjes die bij haar waren toen ze het hondje vond, krijgen een poëziealbum van de barones. De leerlingen ontvangen ook allemaal een poëziealbum. Voor les twee moeten de kinderen thuis een stamboompje maken dat ze op school in hun album moeten schrijven. Met getallen uit de stamboon van de Van den Brinken moeten sommen gemaakt worden. Les drie laat de kinderen met behulp van het boekje Putters Praoten kennis maken met het Puttense dialect.
Desgewenst kunnen de scholen ook nog een vierde les geven, waarin de kinderen geleerd wordt kleine toneelstukjes over het leven van Steventje te spelen.
De eerste excursie is naar de Mariahoeve. De kinderen krijgen een speciaal voor hen ontwikkelde rondleiding en er worden diverse activiteiten uitgevoerd.
De tweede excursie is naar het gemeentearchief. Zij krijgen een DVD te zien waarin in het Putters iets verteld wordt over de naamgeving. Verder worden geboorteregisters en andere archiefstukken getoond.
---