Gemeente Schouwen-Duiveland


donderdag zijn laatste beiaardconcert in Zierikzee

Beiaardier Kees van Eersel geeft donderdag zijn laatste beiaardconcert in Zierikzee

Publicatiedatum: 29 juni 2009
Datum laatst gewijzigd: 29 juni 2009

PERSBERICHT

Datum

29 juni 2009

Zierikzee. Na ruim 31 jaar zet Kees van Eersel donderdag 2 juli een punt achter zijn werkzaamheden als stadsbeiaardier van Zierikzee.Tussen 10.30 en 11.30 uur bespeelt hij voor het laatst de beiaard in de toren van het stadhuis in de Meelstraat. Van Eersel was sinds december 1976 stadsbeiaardier van Zierikzee en beëindigt zijn werkzaamheden als beiaardier wegens het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd. Na afloop van dit beiaardconcert neemt wethouder W.G. Renden rond 11.30 uur afscheid van Van Eersel.

Van Eersel werd in 1944 in Vlaardingen geboren. Begin jaren vijftig kreeg hij zijn eerste orgellessen. Tussen 1960 en 1971 studeerde hij- met enige onderbrekingen -orgel aan het Rotterdams Conservatorium. Daarnaast studeerde hij ook koordirectie met als bijvakken zang en viool en behaalde hij in 1969 de prix de virtuosité (met als onderscheiding maximum) in Parijs. Ook behaalde hij de diploma's kerkelijk koorleider en kerkelijk orgelspel, het praktijkdiploma beiaardspel (1977)en het einddiploma beiaardspel (1978). Deze laatste diploma's behaalde hij aan de Nederlandse Beiaardschool in Amersfoort.

Van Eerstel heeft een lange staat van dienst als organist, beiaardier en als koordirigent. In november 1959 maakt hij op jeugdige leeftijd zijn debuut als organist in Vlaardingen. Van eind 1961 tot eind 1965 was hij als organist verbonden aan de Maranathakerk in Goes. Na een periode als organist werkzaam te zijn geweest in Rotterdam, keerde hij eind 1974 terug naar Goes waar hij aangesteld werd als organist van de Grote of Maria Magdalenakerk, een functie die hij tot op de dag van vandaag vervult.

Eind 1976 kreeg Van Eersel de functie van stadsbeiaardier van Zierikzee. Iedere donderdag tussen 10.30 en 11.30 uur en op Koninginnedag zorgt hij ervoor dat bekende en minder bekende melodieën over de stad klinken. Daarnaast is hij sinds maart 1980 ook stadsbeiaardier van Veere.

Van Eersel combineert zijn werkzaamheden als organist en stadsbeiaardier met de functie van koordirigent. Zo zorgde hij ervoor dat in 1975 de Maria Magdalenakindercantorij en iets later de Maria Magdalenacantorij in Goes werden opgericht. Ook is hij de oprichter van het Zeeuws Vocaal Ensemble,.

Van Eersel is een veelzijdig musicus die voor zijn prestaties verschillende, ook internationale prijzen heeft ontvangen.

Het vertrek van Van Eersel als stadsbeiaardier betekent niet dat de Zierikzeese beiaard voortaan zwijgt. In juli en augustus wordt de beiaard nog handmatig bespeeld, daarna is er alleen nog bij bijzondere gelegenheden sprake van handmatige bespeling en is gekozen voor een mechanische bediening van de beiaard.


1 /1