Eerlijke Bankwijzer: 6 banken nog betrokken bij foute wapenbedrijven

30/06/2009 10:51

Oxfam Novib

Embargo: 00:01, 2 juli 2009

Praktijkonderzoek laat dubbele moraal zien

Den Haag, 2 juli 2009. Twee jaar na onthullingen over investeringen door Nederlandse banken in foute wapenbedrijven, gaan zes grote banken hier nog steeds mee door. Dit blijkt uit een onderzoek van de Eerlijke Bankwijzer dat vandaag wordt gepubliceerd. Deze banken investeren in bedrijven die controversiële wapens als clusterbommen maken en wapens leveren aan foute regimes. De banken blijken een dubbele moraal te hanteren: voor investeringen met eigen geld hebben de meeste banken hun regels aangescherpt, terwijl ze die regels niet toepassen op door hen beheerde beleggingsfondsen. Zes andere banken daarentegen investeren helemaal niet in controversiële wapens, of controversiële wapenhandel.

ING investeert van de 12 onderzochte banken het meest in foute bedrijven, ook met eigen geld. De bank investeert zowel in bedrijven die controversiële wapens maken, als in bedrijven die zich schuldig maken aan controversiële wapenhandel. ING is de enige bank die ook met eigen spaargeld in beide investeert. Ook Rabobank en Robeco investeren met eigen spaargeld in een bedrijf dat controversiële wapens maakt, ondanks hun intussen verder aangescherpte wapenbeleid. AEGON, SNS Bank en SNS Regio Bank hebben geen eigen geld in foute wapenbedrijven. Zij investeren wel, net als ING, Rabobank en Robeco, met hun beleggingsfondsen in dit soort bedrijven.

ABN Amro, ASN, DSB, Fortis, Friesland Bank en Triodos investeren niet in controversiële wapenbedrijven: noch met eigen middelen, noch via beleggingsfondsen.

In het onderzoek, uitgevoerd door onderzoeksbureau Profundo, is nagegaan of de banken investeerden in een aantal bedrijven waarvan vaststaat dat ze controversiële wapens produceren zoals clustermunitie en massavernietigingswapens, of dat ze wapens leveren aan dictaturen en corrupte regimes waar de mensenrechten worden geschonden.

Farah Karimi, namens de initiatiefnemers van de Eerlijke Bankwijzer: "Het goede nieuws is dat veel banken hun beleid hebben aangescherpt en zich er aan houden. Het slechte nieuws is dat een aantal banken mooie sier maakt met beleid op papier, maar gewoon doorgaat met de foute praktijken. De banken vinden dat hun beleid niet hoeft te gelden voor hun beleggingsfondsen. Wij denken niet dat de onderdrukte bevolking in Birma, of slachtoffers van clusterbommen erg onder de indruk zijn van deze drogredenering."

Op de website van de Eerlijke Bankwijzer kunnen bankklanten zien hoe hun bank het doet op het gebied van wapens en andere mensenrechten- en milieuthema's. Ze kunnen hun bank ook rechtstreeks aanspreken op hun beleid. De Eerlijke Bankwijzer hoopt op deze manier banken te stimuleren om duurzamer te worden. Sinds de lancering van de Eerlijke Bankwijzer op 22 januari blijken banken zeer gevoelig voor consumentendruk.

De Eerlijke Bankwijzer is een initiatief van Oxfam Novib, Amnesty International, FNV en Milieudefensie. Aan het rapport "Banken en wapens: de praktijk" is meegewerkt door IKV Pax Christi voor het onderdeel clustermunitie.

Einde bericht





http://www.eerlijkebankwijzer.nl




Vereniging Milieudefensie